Betaalbaar wonen in de eigen gemeente

Actie van Vooruit en Groen aan het Donkmeer voor betaalbaar wonen (9 oktober 2021)

De duurste appartementen van België staan in Knokke, niet echt een verrassing, wat wel verrassend is: Berlare staat op de tweede plek met een erg hoge mediaanprijs van 433.000 euro (Trends, 13/09/2021). De vele nieuwbouwprojecten aan de Donk, maar ook elders, zorgen er voor dat het aanbod van degelijke én betaalbare woningen sterk verminderd is. 

Alle nieuwbouwprojecten zijn immers dure appartementen, al dan niet met uitzicht op het Donkmeer. Ondanks het voornemen van het huidig bestuur om de horeca te vrijwaren, wordt die steeds meer vervangen door dure lofts en exclusieve woonprojecten.

Op die manier worden de gewone inwoners drie keer gestraft: het aanbod van degelijke én betaalbare woningen verdwijnt, de prijzen voor vastgoed en huur swingen de pan uit én het uitzicht op ons prachtig Donkmeer wordt steeds meer het monopolie van de rijke nieuwkomers.

Een woning huren of kopen wordt stilaan onbetaalbaar. Terwijl projectontwikkelaars en vastgoedspeculanten de winsten opstapelen, zien gewone gezinnen in Berlare de huur- en woningprijzen alleen maar stijgen.

Sociale woningen brengen ook weinig soelaas. Hulp in Woningnood is een krakkemikkige en volledig gepolitiseerde sociale huisvestingsmaatschappij met een dienstverlening, die naam onwaardig, en met een sterk verwaarloosd patrimonium. 

248 mensen uit Berlare staan op de wachtlijst voor een sociale woning, dat zijn er 54 meer dan in 2019. Er zijn zo’n 376 sociale huurwoningen in Berlare en amper 21 woningen die verhuurd worden via een sociaal verhuurkantoor. Dit is zo’n 5,8% van het aantal woningen in Berlare. 

De Vlaamse overheid had de doelstelling geformuleerd om tegen 2025 50.000 extra sociale huurwoningen te realiseren, daarvan zouden er 99 in Berlare gerealiseerd worden. Dit werd vastgelegd in het zogenaamde Bindend Sociaal Objectief (BSO). Tot op heden zijn daarvan slechts 60% gerealiseerd en volgens de cijfers van Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen zijn er 0 gepland voor de volgende jaren. 

Toch is de BSO slechts een verouderde minimumnorm en zullen we toch minstens 10% sociale woningen nodig hebben om de wachtlijsten weg te werken. Vele kwetsbare huurders zijn momenteel gedwongen te huren op een private huurmarkt die voor hen eigenlijk onbetaalbaar is. Een sociale woning maakt een wereld van verschil in de strijd tegen armoede. 

Het is nu ook hét moment om te investeren. Het bouwen van sociale woningen stimuleert de bouwsector als motor van de economie én draagt bij aan het klimaat met meer energiezuinige woningen.

De meeste woningen van Hulp in Woningnood, zelfs de meest recente uit 2006, zijn in een lamentabele toestand. We konden zelf de vele vochtproblemen en de ongezonde schimmels waar de bewoners mee kampen, vaststellen. De bewoners worden ook op kosten gejaagd door de slechte isolatie, lekkende waterleidingen en slecht functionerende boilers. 

Tegen 2023 komt er een fusie van Hulp in Woningnood met de sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren uit Dendermonde. We hopen dat de nieuwe Woonmaatschappij Dender Noord wel zal functioneren als een klantgerichte huisbaas en zal investeren in noodzakelijke renovaties en nieuwbouw. 

Vooruit en Groen Berlare vragen dan ook:

  • Het behalen van het Bindend Sociaal Objectief tegen 2025 en het streven van 10% sociale woningen tegen 2035.
  • Dringende renovatie van de woningen van Hulp in Woningnood, die in gezondheidsbedreigende toestand verkeren
  • Democratische controle op de werking van de Sociale Huisvestingsmaatschappij Hulp in Woningnood.
  • Transparantie in het fusieverhaal met de andere sociale huisvestingsmaatschappijen. 
  • Een huurgarantiefonds die huurders met een beperkt inkomen helpt om op de private markt een degelijke woning te huren.  
  • Het versterken van Sociale Verhuurkantoren (SVK’s) en het uitbreiden van hun aanbod. 
  • Het verplichten via het vergunningenstelsel om een percentage sociale woningen of sociale kavels te realiseren binnen elk bouw- of verkavelingsproject van een zekere omvang.

We kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat dit een bewuste strategie is van het lokale bestuur om minder gegoede inwoners de gemeente uit te jagen ten voordele van nieuwkomers met een dikke portefeuille. Berlare maakt zich schuldig aan geïnstitutionaliseerde  en structurele gentrificatie. Lucratieve vastgoeddeals zijn voor het huidig bestuur belangrijker dan het welzijn van haar bevolking. Met de instroom van kapitaalkrachtige nieuwkomers wil de Open VLD ook haar kiespubliek vergroten om een afstraffing in 2024 te voorkomen. 

______________________________________________

Meer informatie:

https://www.statistiekvlaanderen.be/

https://www.wonenvlaanderen.be/

https://trends.knack.be/economie/immo/waar-staan-de-duurste-en-goedkoopste-appartementen/article-normal-1777431.html

Over Jan

Manager of People and Information.
Dit bericht werd geplaatst in Berlare, Lokaal beleid, socialisme, visie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Betaalbaar wonen in de eigen gemeente

  1. Pingback: Werelddag van verzet tegen armoede | Progressieve dromen aan de Donk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.