Over aandacht en informatieverwerking in de klas

Dieter Baeyens, psycholoog en ADHD-expert aan de KU Leuven, belicht in een interessant interview voor Klasse de complexiteit van aandacht, die hij definieert als de processen waarmee het brein prikkels selecteert of negeert. Hij onderscheidt vier soorten aandacht: selectieve, gefocuste, volgehouden en verdeelde aandacht, met een nadruk op het belang van bewustzijn van het grotere geheel naast hyperfocus.

Baeyens benadrukt vooral de informatieverwerking binnen de aandachtsprocessen. Hij beschrijft hoe informatie doorloopt in wat hij de ‘informatieverwerkingsketen’ noemt. In deze keten verwerkt een leerling input door deze te herkennen, regels uit het langetermijngeheugen op te halen, en vervolgens het werkgeheugen en motorische vaardigheden te gebruiken om de taak uit te voeren. Wanneer leerlingen falen, moet de leraar achterhalen in welke fase van deze keten de fout optrad. Dit inzicht is cruciaal om te begrijpen hoe aandacht werkt en hoe het soms faalt, wat niet altijd direct met aandacht zelf te maken heeft.

Baeyens’ advies richt zich op het optimaliseren van deze informatieverwerking door de juiste hoeveelheid aandacht te geven aan leestaken en het minimaliseren van afleidingen in de klasomgeving. Dit benadrukt de cruciale rol van leraren in het begeleiden van de aandachts- en informatieverwerkingsspannen van hun leerlingen.

Verder lezen.

Bron: Klasse.be

Over Jan

Manager of People and Information.
Dit bericht werd geplaatst in Informatiepsychologie, Onderwijs en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.