Het Sienjaal 2.0

flyer_sienjaal_4

Samen met de andere leden van de werkgroep, was dit mijn passie-project van de afgelopen maanden. Op zaterdag 24 september 2016 is iedereen welkom in Belgica-Bis, Dendermonde!

Het Sienjaal was niet alleen de beroemde dichtbundel van Paul Van Ostaijen uit 1919, het was ook de verruimingsbeweging van Maurits Coppieters en Norbert De Batselier. Dit jaar is het 20 jaar geleden dat hun manifest voor politieke vernieuwing en de bundeling van de progressieve krachten werd voorgesteld en plechtig overhandigd aan Agalev, VU, ABVV, ACW en de SP. Met deze partijen en bewegingen wilden de auteurs van het ‘radicaal-democratisch project’ een links samenwerkingsverband tot stand brengen om front te vormen tegen de bedreiging van extreemrechts en tegen het ongebreidelde neoliberalisme.

Deze bedreigingen van 20 jaar geleden lijken actueler dan ooit. Tijd om de actualiteitswaarde van dit positief alternatief van het Sienjaal opnieuw tegen het licht te houden.

Het was niet het eerste initiatief van progressieve frontvorming, onder andere Hendrik de Man (1935), Leo Collard (1969) en Karel Van Miert (1979) gingen het Sienjaal vooraf. Toch was het Sienjaal anders: dit maal ontstond het niet aan de top van de partij, het was een bottom-up-verhaal met inbreng van veel progressieve krachten van buiten de partij.

mauricecop675

Maurits Coppieters

In 1989 had Maurits Coppieters de Volksunie verlaten. Het Sint-Michielsakkoord gaf de ruimte voor een autonome Vlaamse politiek en dit was voor hem het moment om het traditioneel Vlaams-nationalistisch discours te verlaten en te werken aan politieke vernieuwing.

Het zou Freddy Willockx zijn die op de 11e juli 1993 de aanzet zou geven. Hij wou immers tegenover de Burgermanifesten van Guy Verhofstadt een alternatieve progressieve boodschap geformuleerd zien. Coppieters aanvaardde de uitdaging en samen met Norbert De Batselier werd een werkgroep gevormd.

Na een oproep “Welk Vlaanderen in welke wereld ?” schreven een veertigtal academici en andere intellectuelen een analyse over de naoorlogse welvaartstaat en over de snel veranderende maatschappelijke context van de jaren negentig. De nog steeds actuele krachten van globalisering en fragmentering waren het uitgangspunt. De economie en de samenleving worden meer en meer een wereldgebeuren waar niemand nog vat op heeft en de daaruit vloeiende reactie van verregaande individualisering. Als reactie gaan de mensen zich terugplooien op zichzelf en ontstaat een ieder-voor-zich-mentaliteit.

Als antwoord wilden de auteurs de “civil society” herwaarderen en stelden ze zes ‘contracten’ op: een ecologisch, een sociaal, een economisch, een cultureel, een Vlaams en een mondiaal contract. Op 16 mei 1996 werd het Sienjaal in boekvorm voorgesteld.

norbert-de-batselier-groot

Norbert De Batselier

Het boek en de auteurs hadden een grote uitstraling, maar helaas zorgde ondermeer de Agusta-affaire dat het publieke debat overheerst werd door een verregaand negativisme, zodat het project geen echte kans kreeg.

Toch heeft dit manifest nog niets van zijn actualiteitswaarde verloren. We willen dit project vieren, maar ook nadenken over de mogelijkheid van een Sienjaal 2.0.

Vlaanderen heeft, in deze rechtse tijden, behoefte aan een nieuw progressief project.

Helaas kan Maurits Coppieters deze viering niet meer meemaken, hij overleed in 2005.


Curieus regio Dender  wil dit niet enkel herdenken maar wenst vooral de huidige relevantie van progressieve frontvorming en nieuwe democratische werkvormen te bekijken.  Dit samen met andere progressieve organisaties.

Vlaanderen heeft, in deze rechtse tijden, behoefte aan een nieuw progressief project!

Zaterdag 24 september 2016 vanaf 19 uur in Cultuurcentrum Belgica Bis, Kerkstraat 115, 9200 Dendermonde, organiseert Curieus een boeiend avondprogramma.

  • interview door Dirk Van den Bogaert met 3 toenmalige voortrekkers (Norbert De Batselier, Jos Geysels en Nelly Maes).
  • debat over de huidige relevantie van progressieve frontvorming o.l.v. Bart Verhulst (Bart Van Malderen, Rudy De Leeuw, Stefaan Decock, Tom Garcia, Bjorn Rzoska en Tom De Meester)
  • netwerkdrink
  • fuif – de progressieve organisaties vragen elkaar ten dans

Animatie door Les Liseuses Fabuleuses

De toegang bedraagt 10 euro, daarvoor krijg je de herdenkingspublicatie en 2 consumpties.

Kaarten reserveert u via mail: t.a.v Jan Van Hee op jkvanhee@gmail.com

 

Zaterdag 24 september 2016 vanaf 19u00

in Cultuurcentrum Belgica Bis, Kerkstraat 115, 9200 Dendermonde

Over Jan

Manager of People and Information.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws, visie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Het Sienjaal 2.0

  1. Pingback: Het Sienjaal 2.0: een terugblik | Progressieve dromen aan de Donk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.