10 000 luchtballonnen in de gemeenteraadszitting van 14 september 2016*

 

Rechtstreekse, impulsieve, kritische bedenkingen. Niet alles heb ik kunnen checken dus aanvullingen, verbeteringen en opmerkingen zijn zeker welkom.

Dagorde kun je hier vinden.

Schepen Julien Wettinck neemt ontslag en wordt opgevolgd door Carine Meyers

Na de eenaflegging door Carine Meyers werd door de CD&V opgemerkt dat dit ook gepaard gaat met een zoveelste bevoegdheidsherverdeling, zo gaat openbare werken naar de burgemeester. In deze legislatuur is er inderdaad een ware rondedans, wat toch niet bevorderlijk kan zijn voor de beleidscontinuïteit.

Goedkeuren lastvoorwaarden en gunningswijze: aankoop en implementatie van een tijdsregistratiesysteem

Er wordt een tijdsregistratie aangekocht voor de 105 medewerkers in de verschillende vestigingen van de gemeente. In elke locatie komt een badgesysteem om de uren van de medewerkers te registreren.

In veel andere overheidsdiensten worden de “prikklokken” afgeschaft, maar het “nieuwe werken” en outputmanagement zijn blijkbaar nog niet doorgedrongen tot in Berlare. Aanwezig zijn op de werkplek betekent nog niet dat er gewerkt wordt en steeds meer kenniswerkers nemen hun werk mee om thuis verder te werken.

Een studiereis inleggen naar de FOD Sociale Zekerheid, waar Frank Van Massenhove en Tom Auwers de prikklok hebben buitengegooid en de medewerkes aansturen op hun werkresultaten en niet op hun werkuren?

Goedkeuren subsidiereglement herbruikbare luiers

Schepen Arbijn stelt een nieuwe subsidie voor:

Luiers zijn een grote belasting voor het milieu. Na een mislukt experiment door Verko om wegwerpluiers te recycleren, wil het college een subsidie geven aan ouders om herbruikbare luiers aan te kopen. Ouders zouden vanaf 2017 50% van de kostprijs kunnen terugkrijgen met een maximum van 100 euro.

Mijn bedenkingen:

  • Wat is de maatschappelijke return van deze subsidie. Wij zijn ervaringsdeskundigen: bij ons eerste kind hebben we enthousiast geïnvesteerd in herbruikbare luiers, maar dat enthousiasme was van korte duur. Na een jaar hebben we die luiers opgeborgen en nooit meer gebruikt, ook niet bij de volgende kinderen. De luiers waren zeer omslachtig in gebruik en zorgden voor extreem veel was, niet alleen de luiers zelf, maar ook babykledij door de vele lekken. Volgens mij zullen bij veel gezinnen deze luiers snel in de kast verdwijnen.
    Of zou de kwaliteit van deze herbruikbare luiers in de afgelopen jaren sterk verbeterd zijn?
  • Zouden de milieu-effecten van de herbruikbare luiers reeds effectief in kaart gebracht zijn? De vele extra wasmachines zijn immers ook zwaar belastend. Composteren van wegwerpluiers is wel degelijk mogelijk (doen ze in Antwerpen reeds meer dan 15 jaar).
  • Worden met deze subsidies de volwassenen, die lijden aan incontinentie, niet gediscrimineerd? Volgens mij zijn er nog geen herbruikbare luiers voor volwassenen.

 

Goedkeuren van verschillende politiereglementen

Geeuw! Een discussie over het geslacht der engelen. Geen fundamentele discussie over de noodzaak van de GAS-reglementen, maar wel een tijdlang gepingpong over de uitzonderingen van de uitzonderingen.

De postjes

Wim Arbijn wordt vertegenwoordiger van gemeente Berlare bij Wase Wind CVBA. Jan De Palmenaere is zijn plaatsvervanger.

Eerlijke reflecties door oa. Gunther Cooreman, Steven Baeyens en Kris Malfliet over Streekoverleg Waas & Dender vzw, en soortgelijke organisaties: een orgaan zoals er teveel zijn in Vlaanderen: vooral een praatbarak, maar toch proberen het nuttig aan te wenden. Wordt het geen tijd om eens met de “rode bic” door de quasi eindeloze lijst van overlegplatformen te gaan en te ijveren voor efficiëntere overlegstructuren. Maar dat zal een puntje zijn voor de hogere overheid.

Interpellatie namens fractie CD&V: tussenkomst Buzzy Pass – Omnipass 60+

In Vlaanderen zijn er veel gemeenten die een tussenkomst voorzien voor de Buzzy Pass (schoolabonnement) of de Omnipass 60+. In Aalst, bijvoorbeeld, krijgt de schoolgaande jeugd 50% van hun abonnement terugbetaald door de gemeente. De lijst van de gemeenten die een tussenkomst voorzien vind je op de site van De Lijn.

De kostprijs van deze abonnementen is voor veel gezinnen een harde noot om kraken. Piet Vandoolaeghe pleit daarom om hier werk van te maken en de onderhandelingen met De Lijn te starten. Wim Arbijn, schepen van mobiliteit, wil dat bekijken, maar houdt de boot af omwille van de financiële gevolgen. Koren op de molen van raadslid Vandoolaeghe om Schepen Arbijn te vragen naar welke sociaal corrigerende maatregelen hij ooit heeft ingediend of zelfs maar gesteund. Volgens Vandoolaeghe is het geen affront om van gedacht te veranderen of van partij (hij is ervaringsdeskundige) en moet Wim maar een partijkaart kopen van de partij waar hij thuis hoort: de VLD.

Tijd voor Wim om zijn sociale verwezenlijkingen eens in de verf te zetten …

* Voorzitter Karel De Gucht verwees naar het  liedje van K3 bij het punt over het goedkeuren overeenkomst met het Vlaams Energiebedrijf voor elektrische energie en aardgas voor installaties, gebouwen en openbare verlichting.

Over Jan

Manager of People and Information.
Dit bericht werd geplaatst in Lokaal beleid, Nieuws en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.