Mobiliteit in onze gemeente: mag het iets meer zijn

Mobiliteitsproblemen worden vaak geassocieerd met “te veel”: files, overvolle treinen en dichtslibbende stadskernen. Iets wat vooral in verstedelijkte omgevingen voorkomt, hoewel de files in Overmere er op dit moment ook mogen zijn.

In onze omgeving gaat het vooral over “te weinig”: vooral het aanbod van het openbaar vervoer laat te wensen over en staat onder druk. In Zele sloten de loketten van de NMBS.

partition_of_punjab2c_india_1947

Trein in Punjab 1947

Het aanbod van de Lijn in onze gemeente is trouwens ook niet om naar huis te schrijven. De Lijn moet én kan beter. Basismobiliteit moet immers een grondrecht blijven en niet vervangen worden door de goodwill van een (te) liberale overheid, die denkt aan de inzet van Uber-taxis.

colorful_bus_pakistani

Bus in  Pakistan

Tot voor kort was er geen tegemoetkoming voor de Buzzypas of Omnipas (de zogenaamde derdebetalerregeling) door de gemeente, zoals dit wel het geval is in veel andere gemeenten.

Een klein jaar geleden werd in de gemeenteraad een minimale tegemoetkoming goedgekeurd voor jongeren die met de bus naar school gaan, niet meer dan een habbekrats, maar hopelijk een eerste stap. Het gemeentebestuur komt voortaan tussen voor 10% in het abonnement Buzzy Pazz. De gemeente maakt daarvoor 20.000 euro vrij. Ter vergelijking de doortocht van de Ronde van Vlaanderen kost de gemeente 40 000 euro. Het was trouwens ook pas na lang aandringen van de oppositie dat deze troostprijs er kwam.

De tien procent (of 75% voor kansarmen) tegemoetkoming door de gemeente voor 12 tot 18-jarigen én de complexe procedure om ze te verkrijgen is echter een schijntje vergeleken met de andere gemeenten. In Berlare kunnen enkel scholieren genieten van deze korting, en niet de studenten, dat was ook niet voorzien in het geautomatiseerde aanbod van de Lijn, zodat mensen met de papieren, die ze eerst op de gemeente haalden naar een Lijnwinkel moesten rijden. Niet echt efficiënt en klantvriendelijk dus.

Niet alleen jongeren, ook senioren hebben transport nodig. Zo is het een smet op het seniorenbeleid dat het gemeentebestuur er nog niet in geslaagd is om een halte van De Lijn te laten plaatsen aan het woonzorgcentrum in Overmere.  Echte communicatie met de Lijn hierover bleek zeer moeilijk. Een frustratie, die gedeeld wordt door veel gemeentebesturen.
Ook andere middelen zouden de mobiliteit van senioren ten goede komen, zoals een minder mobielen centrale. Zo’n gemeentelijke minder mobielen centrale vinden we bijvoorbeeld in Dendermonde. In Vlaanderen is wel Minder Mobielen Centrale van Taxistop actief. Andere mogelijkheden verzamelde ik op een oudere post.
In mijn geboortedorp werkten we ooit de Bib-Bob uit: vrijwilligers die op de marktdag minder mobiele mensen naar de bibliotheek én de markt brachten. Lijkt me ook voor Berlare iets nuttigs, maar dan nog eerst een marktdag organiseren.
Onze gemeente kan meer doen om de mobiliteit van, naar én in onze gemeente te verbeteren.  Hoog tijd om in te zetten op basismobiliteit én -bereikbaarheid van iedereen. Uiteraard een taak voor de Vlaamse regering, maar ook het gemeentebestuur kan én moet haar steentje bijdragen.

Over Jan

Manager of People and Information.
Dit bericht werd geplaatst in Berlare, Lokaal beleid, visie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.