
Tentoonstelling over Processies bij Heemkundige Kring Overmere
Vandaag was het Erfgoeddag met als thema rituelen, en ook in Berlare en Overmere zijn de heemkundige verenigingen van de partij met twee mooie tentoonstellingen.
Zelf mocht ik zondag 24 januari de inleiding verzorgen bij de uitreiking van de culturele nominatie door de Cultuurraad van Gemeente Berlare aan Pieter Janssens.
Pieter zorgde voor een heroïsch staaltje van moderne archeologie. Dit kreeg en krijgt een vervolg in een voordracht voor een “full house” en een tentoonstelling dat binnenkort opent in Kalken.
Zijn fascinatie voor de geschiedenis van de 20ste eeuw is ingegeven door een grote bezorgdheid: het verloren gaan van een massa kennis van onze lokale samenleving. Er zit nog zo veel in de grond én in de hoofden van de mensen en dat mogen we niet verloren laten gaan.
Dezelfde passie drijft Sam De Kegel. Die schreef een prachtig eerbetoon aan uitstervende beroepen.
We mogen blij zijn in onze gemeente dat er 2 sterke heemkundige kringen en één werkgroep erfkunde zijn. Heemkundige kringen zijn meer dan geschiedkundige hobby-clubs.
De heemkundige kring van Overmere beschrijft dit mooi op haar website:
Onze vereniging heeft als doel kennis te verzamelen in verband met Overmere en de belangstelling ervoor te vergroten en dit zowel in het verleden als in het heden. Zo proberen we de rijke geschiedenis van onze gemeente levendig te houden. Wij trachten dit te bereiken door onder andere het verrichten van studie enarchiefonderzoek, het uitgeven van publicaties, het houden van lezingen of het inrichten van tentoonstellingen.
Lokale geschiedenis bestuderen is niet alleen belangrijk om gebeurtenissen voor het nageslacht te bewaren, maar vooral om mensen bewust te maken van de context waarin ze leven. Door de geschiedenis te bestuderen, begrijpen we wat er gebeurt in de samenleving en waarom het gebeurt. Door de geschiedenis te bestuderen kunnen we trends in de samenleving zien en voorspellingen maken voor de toekomst, wat ook belangrijk is voor het lokale beleid.
Het is een cliché als een huis, maar geschiedenis leren, ook lokale geschiedenis, behoedt ons om fouten uit het verleden te herhalen.
Heemkundige kringen mogen niet op een eilandje zitten, laten we ze daarom koesteren en steunen. We moeten hen helpen bij het delen van hun kennis en hen zoveel mogelijk laten samenwerken met elkaar en met andere organisaties, zoals de openbare bibliotheek en de scholen.
Mijn steun hebben ze alvast.