Mijn 1-mei boodschap
Enige tijd geleden verklaarde ik op deze blog reeds mijn bewondering voor Robert Owen. Het was deze sociaal bewogen ondernemer die in 1817 er voor pleitte om in werkplaatsen en fabrieken de achturige werkdag in te voeren. Hij beargumenteerde dit dat de technische vooruitgang een langere werkdag overbodig maakte en dat dit ook de welvaart van iedereen ten goede zou komen. Reeds in de 15e eeuw werd de eis om slechts acht uur per dag te werken veelvuldig onder de Engelse ambachtslieden gehoord.
De opkomende socialisten pikten dit snel op en het werd een symbooldossier. Om de strijd voor de achturige werkdag te versterken werd op op 21 juli 1889 op het oprichtingscongres van de Tweede Internationale in Parijs besloten om op 1 mei een socialistische feestdag in te leggen. Op 1 mei 1890 vonden in veel landen de eerste vieringen plaats. Toevallig of niet, de katholieken vieren op deze dag het feest van Sint-Jozef als arbeider.
Toch zou het nog tot 1921 duren eer de achturige werkdag in België werd ingevoerd.
Deze lange strijd is opnieuw actueler dan ooit, met het pleidooi van de huidige regering voor (eenzijdig) flexibeler werk en het afschaffen van de 38-urige werkweek.
Heeft 1 mei nog een betekenis in Berlare? De archetypische arbeider is inmiddels verdwenen, maar het idee dat de economie ten dienste van de mensen moet staan, in plaats van omgekeerd, is gebleven. Dit is voor mij ook het leitmotiv in mijn leven.
Socialisten hebben in Berlare nog werk, veel werk. We hebben geen behoefte aan een socialistische schepen die als een bloempot in het bestuur zit. We hebben behoefte aan een schepen die opkomt, niet alleen voor zijn eigen bevoegdheden, maar ook weegt op de sociale thema’s. De rusthuisprijzen in Berlare zijn immers bij de hoogste in Vlaanderen, we hebben lang, zeer lang, moeten wachten op een mantelzorgpremie, die naam waardig. 10 keer per jaar een gezellige maaltijd aanbieden is lang nog geen sociaal restaurant …
Er is dus nog veel werk.
Daarom moeten de socialisten en andere progressieve bewegingen de krachten bundelen om in 2018 de gemeenteraadsverkiezingen te winnen. Een zware taak, omdat we zeer ver in de geschiedenis moeten terug gaan om een verkiezing te vinden waar sp.a Berlare nog gewonnen heeft. Het nieuwe sp.a-bestuur heeft een zware taak om die banvloek te keren, de komende jaren hard te werken en de straat op gaan om mensen te overtuigen dat de socialisten nodig zijn. Als het bestuur hiervoor gaat, vinden ze in mij een medestander.
Ik wens iedereen een zonnige (want God is een socialist) 1 mei!
Berlare heeft geen nood aan geldverslindende socialisten. financiële putten maken om kadootjes te geven aan de mensen om aan stemgewin te doen. laat het zijn zoals het is. Er zijn al genoeg schulden gemaakt in dit land in de 35 jaar socialistiche regering met als grote baas de PS.
LikeLike
(sorry, late reactie)
Het is opnieuw de schuld van de sossen 😉
Ik ga zeker niet beweren dat er geen fouten gebeurd zijn in het verleden, maar de financiële putten uit het verleden zijn evenzeer de schuld van de andere partijen die aan de macht waren en zijn.
In 2016 is trouwens het eerste jaar in de geschiedenis dat de begroting van de Vlaamse overheid niet in evenwicht is (en dit zonder de socialisten).
Bij de Belgische overheid zijn deze putten dan weer het gevolg van de wafelijzerpolitiek tussen de gewesten en gemeenschappen: een nieuwe autostrade in Vlaanderen, dan een nieuwe scheepslift in Strepy, of die nu nuttig was of niet. Maar dat in België de zware besparingen van het Globaal Plan met een rooms-rode coalitie onder Jean-Luc Dehaene zijn gebeurd wordt dan gemakshalve vergeten.
Dat we nu miljarden mislopen door het niet opvolgen van het ontwijken of ontduiken van belastingen en sociale zekerheid door grote multinationals is geen keuze van de socialisten! Jij betaalt meer hiervoor dan Arcelormittal.
Het is wel een feit dat socialisten voor een sterke overheid zijn, die investeert in sociale zaken, maar ook in infrastructuur en bouwprojecten. Dat heeft een kost, maar ook een opbrengst: minder werkloosheid en sterkere KMO’s.
LikeLike