Een duurzamere én lekkerder wereld

Voedselteam Berlare in aantocht

Op donderdag 24 november gaat in de feestzaal van Overmere een info avond door over het toekomstige Voedselteam van Berlare. Een voedselteam is een groep mensen uit dezelfde buurt die gezamenlijk voedsel (zuivel, fruit, groenten, vlees,…) aankoopt bij de lokale landbouwer. Duurzame (bio)landbouw staat centraal.

Industrieel voedsel is de norm geworden. Het bevat veel zout, suiker en vet, maar ook minderwaardige kleurstoffen, smaakversterkers en vul- en bewaarmiddelen. Steeds meer mensen zijn zich hiervan bewust.

Het netwerk Voedselteams werd opgericht in 1996 en ontstond uit een samenwerking van
voedselproducenten en -gebruikers. Voedselteams ijvert voor de bevordering van een kleinschalige, duurzame land- en tuinbouw en voor het uitbouwen van lokale economieën.15181350_10154770932492460_2305571882610559425_n

Dat dit netwerk in die jaren ontstond is geen toeval, het was de periode van verschillende crisissen in de voedselindustrie. Inmiddels is Voedselteams uitgegroeid tot een beweging van 180 teams en een tweehonderdtal producenten (waarvan 36 wereldwinkels) verspreid over verschillende regio’s in heel Vlaanderen. Naast ecologische, economische en sociale doelstellingen heeft Voedselteams de ambitie om ook op politiek vlak druk uit te oefenen rond allerlei aspecten van voedselproductie.

In Berlare is de initiatiefnemer Pieter Vermeiren, die zich inspireren door Jan Haegeman van de overkoepelende organisatie van voedselteams, die enkele maanden geleden een lezing gaf op de vergadering van de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking. Pieter legt aan Het Nieuwsblad zijn motivatie uit:

“Door het oprichten van lokale teams wil Voedselteams vzw de korte keten in Vlaanderen promoten, in de eerste plaats door de voedselkilometers tot een minimum te herleiden, maar ook door de lokale en kleinschalige voedselproductie zelf te stimuleren en het contact tussen boeren en consumenten te bevorderen”.

 

Bijeenkomst voedselteam Berlare

Feestzaal Overmere, Burgemeester de Lausnaystraat 79, 9290 Overmere
donderdag 24 november, 19.30u – 21.30u

Het netwerk Voedselteams zijn niet de enige die inzetten op duurzame en lokale voeding, ook de linkse coöperatieve Samen Sterker zet in op de korte keten.  Korte keten betekent dat er weer een rechtstreekse band ontstaat tussen producent en consument.

Met haar project “Eet lekker, gezond én lokaal” slaat SamenSterker Oost-Vlaanderen een brug tussen de lokale boer en consument. De consument bestelt aan een voordelige prijs en de boer krijgt een eerlijke prijs. Dit kan omdat ze de tussenstappen, zoals groothandel, retail, veiling, … uitschakelen.

Zo bouwen we samen aan een betere, gezondere én lekkerder wereld.

Over Jan

Manager of People and Information.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Een duurzamere én lekkerder wereld

  1. Pingback: Op uw gezondheid .. | Progressieve dromen aan de Donk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.