10 jaar meebesturen … ik ben zwaar ontgoocheld

socialism-sharingVandaag in de gemeenteraad verdedigt sp.a-schepen Wim Arbijn, in een vorig leven misschien ooit een socialist, de prijsstijging van het OCMW-rusthuis Ter Meere. Nu reeds één van de duurste OCMW-rusthuizen in VlaanderenHier ben ik oprecht kwaad over! Vooral omdat dit de zoveelste asociale maatregel op rij is, die Wim openlijk steunt.

Als gewoon sp.a-lid heb ik geen stem in het sp.a-bestuur, daarom deel ik mijn mening via deze weg.

In 2018 gaan we opnieuw naar de stembus om een nieuw gemeentebestuur te verkiezen. Reeds 2 legislaturen wordt onze gemeente bestuurd door de coalitie VLD en sp.a. Dit jaar is het dus 10 jaar dat een sp.a-schepen, Wim Arbijn, mee bestuurt in Berlare.

Dit is geen succes. Het blijft immers zoeken naar de rode stip in de blauwe oceaan. Sociaal voelende inwoners kunnen niet anders dan ontgoocheld zijn over het totale gebrek aan sociale accenten in het beleid.

Uiteraard konden de ambities bij het begin van deze laatste legislatuur niet al te hoog zijn, omdat sp.a mathematisch niet nodig was in de coalitie. De VLD had immers de volstrekte meerderheid. Dank zij de afspraak om de coalitie voor minstens 2 legislaturen verder te zetten, kon Wim toch (deels) opnieuw aanschuiven bij het college.

Waarschijnlijk voelde hij de bui hangen, want er straalde weinig ambitie uit zijn slogan bij de laatste verkiezingen: hij wilde enkel “MEE BESTUREN”, lees: zijn postje veilig stellen. Toen we na de verkiezingen vroegen of Wim iets meer dan zijn postje uit de brand wist te slepen, verwees hij naar de sociale thema’s in het meerjarenplan van de gemeente. Bij het nalezen vinden we het woord “sociaal” enkel terug bij “sociale media”.

Wim toont zich keer op keer liberaler dan de liberalen, zet zijn postje boven het algemeen belang en geen enkele keer wil hij een socialistisch accent leggen. Waarom zouden inwoners en sp.a-leden nog voor sp.a stemmen, als hun schepen niet eens de meest elementaire sociale rechten verdedigt in het gemeentebestuur?

Maar misschien kan Wim ons overtuigen van het tegendeel. Daarom zou ik graag willen weten van de schepen:

 • wat zijn de socialistische verwezenlijkingen in de afgelopen 10 jaar, waar hebben de socialisten het verschil gemaakt, wat zou er nooit gerealiseerd zijn zonder de socialisten?
 • wat zit de sp.a in deze coalitie te doen behalve een schepenwedde op te strijken en de VLD aan de volgende overwinning te helpen?

Sp.a-Berlare heeft de zware taak om in 2018 de gemeenteraadsverkiezingen te winnen, maar dan dient ze zo snel mogelijk een andere kopman/-vrouw te kiezen, iemand die wèl opkomt voor het welzijn van de inwoners en de toekomst van onze gemeente. Iemand die geen einzelgänger is en wèl verantwoording wil afleggen aan zijn/haar achterban. Er is in het huidige sp.a- bestuur ruim voldoende politiek talent om het van Wim over te nemen en zich te profileren als toekomstige lijsttrekker.  Hoe eerder hoe beter.

En winnen is belangrijk omdat, ondanks Wim, de socialisten de enigen zijn die van de sociale voorzieningen een prioriteit willen maken. Wij moeten nu, met z’n allen, de krachten bundelen om de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 te winnen. 2018 is bangelijk dichtbij. 

Sinds de fusie van 1976 is sp.a Berlare er bij elke verkiezingen op achteruit gegaan, maar ik ben er zeker van dat 2018 een keerpunt wordt. Want sp.a Berlare is meer dan ooit nodig. Het aantal gezinnen in kansarmoede steeg van 2,7% in 2010 naar 7% in 2015. Dat is bijna het drievoudige op 5 jaar tijd. De huidige regeringsmaatregelen voelen vooral de zwakkeren in hun portemonnee en dan zou ik niet graag in gemeente wonen die de zorgpremie onder het regionale gemiddelde houdt en de rusthuisprijzen laat stijgen ver boven het Vlaamse gemiddelde.

Maar ik heb alle vertrouwen in de opvolgers van Wim…

Over Jan

Manager of People and Information.
Dit bericht werd geplaatst in Lokaal beleid, Nieuws en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op 10 jaar meebesturen … ik ben zwaar ontgoocheld

 1. leo segerink zegt:

  De kwaliteit van verzorging in het rusthuis mag, in alle geval, om geen enkele reden verminderen: verzorging , die overigens momenteel optimaal zou zijn.(Zo vader , zo zoon??)
  Ook bij ons was de infrastructuur van het oude rusthuis lamentabel. Het heeft veel te lang geduurd alvorens de bouw van het nieuwe rusthuis een aanvang nam.
  Hier kunnen we over eens zijn , niet?
  Wat is de bedoeling van die indexopslag? Heeft men geld tekort voor het rusthuis? Het is toch niet logisch dat men zomaar de prijs verhoogt, omdat de index stijgt! Men kan toch efficiëntiemaatregelen ingevoerd hebben! Ergens anders geld tekort?
  Overigens zijn de totale gemeentelijke middelen voor het OCMW, per berlarenaar, eerder aan de lage kant.
  Wat mijzelf nog steeds irriteert is de verlaging van de gemeentebelasting naar 7% -vooral zeer interessant voor de hoge inkomens -en tegelijk een extra belasting van 55 euro voor haast iedereen. Gevolg: de lage inkomens betalen voor de hoge inkomens Als het bestuur nog eens zoiets uithaalt moet Wim tegenstemmen!!
  Er is geen sociaal front !!!! Tweedracht leidt tot onmacht. Er zijn nochtans enkele knappe, sociaal bewogen , bollen onder jullie. Het is nog niet te laat, maar het dringt.
  De kleinen groeien door eendracht , ook de grootsten gaan ten onder door tweedracht ( Dat schreef Sallustius , 2000 jaar geleden) En hij heeft gelijk gekregen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Jan zegt:

  Leo, ik kan me helemaal vinden in je reactie. Dank!

  Like

 3. willy de schepper zegt:

  Tweedracht leidt tot onmacht. Er zijn nochtans enkele knappe, sociaal bewogen , bollen onder jullie. Het is nog niet te laat, maar het dringt.
  De kleinen groeien door eendracht , ook de grootsten gaan ten onder door tweedracht ( Dat schreef Sallustius , 2000 jaar geleden) En hij heeft gelijk gekregen.
  Misschien toch andermaal overwegen rond Kerstmis.

  Geliked door 1 persoon

  • Jan zegt:

   Ik zou niets liever wensen dan we binnen onze partij zouden kunnen discussiëren over deze grondbeginselen. Maar iedereen die, in de afgelopen 10-12 jaar, dit soort discussies binnenskamers heeft proberen te voeren, is uit de kamer gezet … en dat zijn er intussen toch al enkele.

   Sallustius kende nochtans ook iets van tweedracht: hij zette het volk op tegen Cicero en zorgde dat Ceasar alleenheerser kon worden. Van Cicero is de uitspraak:
   Ik verkies nog altijd het getuigenis van mijn geweten boven alle lof die anderen mij mogen toezwaaien.
   Toch blijf ik hoopvol en Kerstmis zal misschien zorgen voor de verlichting van de geesten en goede gesprekken.
   Ik wens je prettige feesten en een vreugdevol 2017.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.