Rusthuisprijzen, mag het wat minder?

Rusthuisprijzen, mag het wat minder?

20160817_152144Wanneer het nodig is, willen we allemaal een aangename én betaalbare verblijfplaats in een woonzorgcentrum, dicht bij onze woonplaats. Het WZC Ter Meere en het personeel staan hoog aangeschreven bij haar bewoners en hun familie, maar de betaalbaarheid en beschikbaarheid staan onder druk.

Een verblijf in een Vlaams rusthuis kost gemiddeld ongeveer 1.600 euro per maand met een gemiddelde dagprijs van 50 euro (in België is dat 46 euro). Dat berekende het Socialistisch Ziekenfonds op basis van rusthuisfacturen van zijn leden in 2014.

De dagprijs van het Woonzorgcentrum Ter Meere in Overmere, uitgebaat door het OCMW, is dit 52, 89 euro. Ter vergelijking: in Dendermonde is de dagprijs 49,90 euro. De rusthuisprijzen in onze gemeente zijn bij de hoogste in Vlaanderen.

De oplopende dagprijzen en vergoedingen voor verzorging doen de sp.a reeds enige tijd pleiten voor een maximumfactuur voor rusthuizen. In de commissie en het Vlaams parlement werd daarover minister Vandeurzen (cd&v) stevig aan de tand gevoeld.

De kostprijs in Berlare loopt hoog op, terwijl we met de uitbouw van voorzieningen, sterk achter lopen op vergrijzing in onze én omliggende gemeentes. Het is immers een acuut probleem: de Vlaamse Regering berekende dat in onze gemeente het aantal 65-plussers de komende jaren zal oplopen van 18,6% op de totale bevolking in 2015 naar 25,7% in 2030. Bijna tien procent van de bevolking is dan 85 jaar of ouder.20160817_152042

In 2014 registreerde professor Christel Geerts (VUB) in onze regio alleen al 1.654 ouderen op de wachtlijst voor een plaats in een woonzorgcentrum. Ze stelde in dat jaar haar onderzoek voor aan sp.a Berlare, Laarne en Wichelen. Vooral op vlak van het aantal serviceflats doet Berlare het absoluut niet goed: we komen nog niet aan de helft van de vooropgestelde norm. Een dagverzorgings- of dienstencentrum heeft Berlare (nog) niet. Andere gemeenten in onze regio doen het beter. We hebben dus nog wat inhaalwerk voor de boeg.

Onze sp.a-schepen, Wim Arbijn, verklaarde naar aanleiding van dit onderzoek in de krant“Als gemeente zullen we creatieve oplossingen moeten bedenken om ervoor te zorgen dat de inwoners in de eigen gemeente terechtkunnen voor de nodige voorzieningen.” Hopelijk heeft het schepencollege en de OCMW-raad hierover de afgelopen 2 jaar flink gebrainstormd en kan men binnenkort uitpakken met een masterplan.

Daarom zou ik alvast willen voorstellen om in een volgend bestuursakkoord te laten opnemen dat de rusthuisprijzen in Berlare niet boven het Vlaamse gemiddelde mogen uitstijgen, de inrichting van een dagzorgcentrum en een inhaalbeweging bij de bouw van serviceflats. 

Anderzijds, waarom wachten tot in 2018 met een socialistische schepen … ?

 

Over Jan

Manager of People and Information.
Dit bericht werd geplaatst in Lokaal beleid, Nieuws, visie en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Rusthuisprijzen, mag het wat minder?

  1. Pingback: 10 jaar meebesturen … ik ben zwaar ontgoocheld | Progressieve dromen aan de Donk

  2. Pingback: Kerstcadeau met een laagje sociaal vernis | Progressieve dromen aan de Donk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.