Kerstcadeau met een laagje sociaal vernis

a_merry_corporate_christmas

Bron: Democratic Underground (https://www.democraticunderground.com/)

Sint-Maarten is al een tijdje de Schelde afgevaren, Sinterklaas is terug naar Spanje, morgen Kerstmis, daarna is het Nieuwjaar. Tijd voor cadeautjes! In oktober zijn het immers gemeenteraadsverkiezingen.

In de gemeenteraad van 20 december refereerde zelfs de voorzitter naar het nakende kerstfeest en de cadeautjes. Steven Baeyens, CD&V, sprak liever over verkiezingscampagne met het geld van de belastingsbetaler.

Waarover gaat het? Het klassieke verhaal: in het laatste jaar voor de verkiezingen is er plots wel geld om de wegen te repareren of een toemaatje te geven door een (te) kleine verhoging van een bepaalde premie.

Zo bleek er plots toch budgettaire ruimte om de derdebetalersregeling van De Lijn op te trekken van 10 tot 20%. Nog steeds een pak minder dan wat andere gemeenten terugbetalen én niet voor studenten in het hoger onderwijs. Zeer jammer, want het zijn juist de hogere studies, die voor veel ouders een flinke aderlating zijn. 

Ook de gemeentelijke mantelzorgpremie (een premie voor mensen die de zorg opnemen voor iemand uit hun omgeving) werd verhoogd naar 300 euro. Pikant detail, in Berlare mag deze premie niet gecumuleerd worden met de zorgtoelage van de Vlaamse zorgverzekering, terwijl dit in andere gemeenten juist een voorwaarde is. De gemeentelijke premie is voor mensen met een BEL-score van 30 tot 34, de premie van de Vlaamse zorgkas is vanaf 35 of meer. Bovendien kunnen enkel 65-plussers gebruik maken van deze uitkering. Niet verwonderlijk dat slechts 30 mensen in onze gemeente hier van gebruik maken.

Dat schepen Arbijn dit tijdens de gemeenteraad mocht verkondigen op hetzelfde moment dat hij als onafhankelijke verder ging, is uiteraard geen toeval. 10 jaar lang hebben we de schepen (en voorzitter van de werkgroep armoede!) niet gezien of gehoord op sociale thema’s en nu mag hij van zijn liberale baasjes cadeautjes uitdelen. Ik herken een vrijage als ik ze zie.

Deze kerstcadeau van de OpenVLD is dan ook een doorzichtig manoeuvre om in het jaar voor de verkiezingen zich toch een sociaal vernislaagje aan te meten. De kansarmoede in onze gemeente zal daardoor helaas niet dalen en onze senioren zullen hun voorzieningen nog steeds duur moeten betalen.

Maar, hé, laten we vooral blij zijn met deze kleine overwinning. Hier worden de mensen reeds een beetje beter van. Een eerste stap naar een volwaardige sociaal beleid. Daar zullen we samen voor blijven ijveren.

 

Over Jan

Manager of People and Information.
Dit bericht werd geplaatst in Berlare, Lokaal beleid, Nieuws en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.