Op uw gezondheid ..

logo

Logo Gezonde Gemeente

Met nieuwjaar wensen we elkaar een goede gezondheid, toch wel het belangrijkste in een mensenleven. De belangrijkste kerntaak van het gemeentebestuur is het welzijn van haar inwoners en het bevorderen van hun gezondheid is daar een belangrijk onderdeel van.

Berlare wil zich inderdaad profileren als een gezonde gemeente en schreef zich in de actie van de vzw Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie. In 2016 ondertekenden het OCMW en de gemeente het charter van de Gezonde Gemeente. Daarvoor werd een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met vzw Logo Dender.

In 2016 was het thema “verslavingen”. We moeten helaas vaststellen dat in onze gemeente nog steeds mensen lijden onder drugsmisbruik, zoals ik in een vorig artikel beschreef. Met cursussen stoppen met roken en brave campagnes naar jongeren toe zullen we er niet komen.

Dit jaar was het thema “gezonde voeding” het thema, helaas is daar weinig van bij gebleven. Het Voedselteam Donkgemeenten werd opgericht, maar daar heeft het gemeentebestuur zelf weinig verdienste aan. Dat een diëtiste uitleg kwam geven over etiketten op voedingswaren is aan veel mensen voorbij gegaan.

2018 zou het jaar van de “beweging”. Tijd om de oncomfortabele verkeersinfrastructuur onder handen te nemen, zodat we op een veilige en comfortabele manier werk kunnen maken van dit voornemen.

Na lang aandringen gaat Berlare investeren in extra AED-toestellen. Die zullen ingezet worden in verschillende gemeentelijke gebouwen, zoals de sporthallen in Berlare en Overmere, De Venne en  de Festivalhal.

Allemaal mooie doekjes tegen het bloeden, want een echt gezondheidsbeleid kan dit (nog) niet genoemd worden. Dure losse flodders zonder coherente visie en met weinig aantoonbare return.
Laten we anderzijds elk initiatief dat de gezondheid van onze bevolking ten goede komt, hoe klein ook, toejuichen. Zelfs wanneer er maar één persoon met gebaat is, is dat gewonnen.
Laten we in elk geval werk maken om samen tot een visie te komen hoe we echt kunnen werken aan de gezondheid van de inwoners van Berlare.

Over Jan

Manager of People and Information.
Dit bericht werd geplaatst in Berlare, Lokaal beleid, Nieuws en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Op uw gezondheid ..

 1. willy de schepper zegt:

  Jan,

  Het enthousiasme voor AED’s wordt door sommigen als een geslaagde commerciële stunt van de producenten van dergelijke niet goedkope devices aanzien.
  Een studie van het betrouwbare en niet commerciële Kenniscentrum van 26 oktober 2017 KCE is zeer terughoudend over het kosten-batenplaatje.
  Er is wel een theoretische onderbouw voor het verspreiden van dergelijke vlot toegankelijk devices maar in de reële praktijk werd geen enkele studie gedaan.
  Ik herinner me dat in de inkom van het bejaardenhuis in Overmere een AED staat/stond achter een ’s avonds en ’s nachts gesloten inkomdeur. Na aanbellen kon een personeelslid de deur lijfelijk komen openen maar eer tijdens een verzorging op het tweede verdiep deze zorgkundige beneden kon zijn was de maximale interventietijd reeds lang overschreden.
  Idem in een groot Befimmo kantoorgebouw waar ik deze ochtend in Zaventem was: mooie AED achter een gesloten inkom en geraakt er maar aan want elke toegang is gebadged. Of geraak maar binnen met aanbellen?
  Een oproepbare drone op elk (ex) gemeentehuis en elke (ex) rijkswachtkazerne of bij elke opgeleide huisarts zou een wereld van verschil kunnen maken.

  Ik hernieuwde alvast op 21 december 2017 in de Parochiale Kring van Overmere de opleiding voor 20 gevestigde huisartsen uit Laarne Kalken Overmere Heusden in het deskundig gebruik van AED en reanimatietechnieken. Dus onze huisartsen kunnen een AED zinvol gebruiken.
  Zie

  https://kce.fgov.be/nl/defibrillatoren-voor-het-grote-publiek-waar-zijn-ze-en-wie-durft-ze-te-gebruiken

  Ik citeer hier wat uit:
  In België beperkt het beleid zich vandaag tot het eenvoudigweg plaatsen van vaste AED’s, zonder echte coördinatie. Iedereen die dat wenst kan een AED in/op zijn gebouw plaatsen. Momenteel bevinden er zich ongeveer tussen de 8.000 en 10.000 in ons land, waarvan 70% privé eigendom zijn (sportclubs, bedrijven, enz.).

  Vrij beperkte impact
  Omdat nauwkeurige cijfers voor België ontbreken, was het moeilijk voor de KCE-onderzoekers om de werkzaamheid en kosteneffectiviteit van de Belgische AED’s nauwkeurig te bepalen. Daarom voerden zij een simulatie uit op basis van de beschikbare internationale en Belgische resultaten. Het blijkt dat de AED’s in de huidige situatie mogelijk 6 tot 28 levens per jaar zullen redden. Waarom is dit aantal zo laag?

  Vermits de effectiviteit en kosteneffectiviteit van defibrillatieprogramma’s voor het grote publiek in België niet kunnen worden bepaald, kan het KCE zich niet uitspreken over hun relevantie. Dit betekent niet dat AED’s nutteloos zijn. Integendeel, als ze in ideale omstandigheden worden gebruikt, redden ze wel degelijk levens. Jammer genoeg zal hun impact op de algemene sterfte door hartstilstand in ons land beperkt blijven, vooral zolang de overige schakels in de overlevingsketen worden verwaarloosd.
  Het KCE beveelt daarom aan om eerst de verschillende stadia van deze overlevingsketen te optimaliseren. Zo kan men het competentieniveau van het grote publiek verbeteren met informatiecampagnes en door opleidingen te verplichten vanaf het middelbare onderwijs, of in bedrijven.
  We kunnen zelfs verdergaan en een nieuwe aanpak uittesten, die de tijdspanne tussen een hartstilstand en het gebruik van een AED kan inkorten, bijvoorbeeld door mobiele apparaten te voorzien voor professionals zoals de politie of brandweerlui, of door vrijwilligers op te leiden die, wanneer ze in de buurt van een hartstilstand zijn onmiddellijk kunnen worden gelokaliseerd en ingeschakeld door de hulpdiensten.

  Geliked door 1 persoon

 2. Freddy Schollaert zegt:

  Ik kan me niet herinneren dat een medewerker van het WZC lijfelijk een deur is komen openen om een AED toestel aan te bieden op vraag van wie dan ook…

  Like

 3. Jan zegt:

  Waw, Willy, wat een mooie aanvulling en vooral een goede visie op de inzet van AED’s. De koppeling van drone-technologie met AED’s zal waarschijnlijk in de nabije toekomst voor een revolutie zorgen in de reanimatie.
  Je zou dit als een opiniebijdrage moeten doorsturen naar de pers, dit zou een relevant maatschappelijk debat kunnen openen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.