Lokale ondernemingen als bindweefsel

20151114_132028

Opening Lifestylebeurs 2015

Mea culpa. Wij zijn ook drukbezette vertegenwoordigers van de werkende klasse mét een gezinsleven. Tijd om boodschappen te doen schiet er vaak bij in. Gemiddeld om de 14 dagen sprinten we door de Colruyt om onze voorraden aan te vullen, voor de solden trekken we naar de stad en ’s avonds laat zijn we blij met het aanbod op de online winkels.

Echter…

Opnieuw stopt een bakker in onze gemeente. Naar de redenen is het raden en moeten we ook niet weten, maar ik voel me schuldig.

Als kleinzoon van een bakker doet het me altijd pijn als een bakker stopt en als een bakkerij verdwijnt. Bakker worden is een roeping: lange dagen en werken terwijl anderen slapen of feesten. Een bakkerij zorgt tevens mee voor het bindweefsel in de lokale samenleving.

Dit geldt voor alle lokale ondernemers.

Enkele maanden eerder liet ook Geert Van Der Bruggen weten dat zijn Lijsterbes te koop staat.

Uit een studie van het onderzoeksbureau Locatus blijkt dat 10.000 fysieke winkels in Vlaanderen de afgelopen vijf jaar de deuren moesten sluiten.

Volgens veel liberalen hebben zelfstandige ondernemers slechts 2 maatregelen nodig: lage lasten en zo weinig mogelijk regels. Zij dwalen …

Kleine middenstanders hebben integendeel een sterke overheid nodig, die hen ondersteunt op vlak van promotie en advies. Het lokale bestuur moet er alles aan doen om lokale producten én winkels binnen en buiten de gemeente te promoten. Dit komt ook de duurzaamheid ten goede en ligt volledig in de lijn van het charter van de Fairtrade-gemeente.

Enkele bottom-up initiatieven geven het goede voorbeeld: de braderieën en (kerst)markten zijn interessante toonmomenten en beurzen als de Lifestylebeurs en Goesting hebben weerklank tot over de grenzen.

Unieke producten als Berloumi en Chocolade Cher zijn ambassadeurs van onze gemeente. Helaas krijgen ze hier niet de weerklank die ze verdienen.

Verschillende gemeenten gebruiken hun website (en andere kanalen) om promotie te voeren voor hun streekproducten en verkopen die in hun toeristische infokantoren. Overijse is een mooi voorbeeld. In Mol werken ze met projectsubsidies om de lokale economie te promoten. Stad Gent ondersteunt crowdfunding voor lokale projecten.

Veel werk voor de dienst citymarketing, lijkt me.

Over Jan

Manager of People and Information.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.