ReWind en FastForward (part 1)

Nieuwjaar 2016. Een nieuw jaar, maar ook halverwege de legislatuur. Tijd voor een korte terugblik op drie kabbelende jaren en vooruitzien naar, hopelijk, drie boeiende jaren voor Berlare.

We kijken achterom en vooruit volgens 3 thema’s in 6 afleveringen in de loop van januari:

  • de linkse beweging
  • de politiek
  • de samenleving

Rewind: linkse beweging

VlaanderenFeest2015

Vlaanderen Feest 2015

De afgelopen drie jaar was de linkse familie actiever dan de jaren daarvoor. Vanuit de kernwaarden solidariteit, bewustwording en gezelligheid was de inzet groot van de progressieve organisaties in onze gemeente, sp.a, VFG, Splus, Linx+ en Curieus.

Meer dan bij andere socio-culturele verenigingen is de rode draad doorheen de werking van de VFG en SPlus solidariteit. Ze bieden activiteiten aan voor en door mensen die vaak wat minder goed te been zijn en doen dat niet met een patriarchale toets, maar in een sfeer van kameraadschap. Etienne, Anita, Marcella, … maar nog een pak anderen werken zich belangeloos uit de naad voor deze solidariteit.

Die solidariteit vind je ook terug bij Samen Sterker, die zorgt voor groepsaankopen van oa groene stroom en fietsen. Samen Sterker is in Vlaanderen een groot succes en tooparadetekeningnt dat het socialistische idee van een coöperatieve meer dan ooit nodig is als tegengewicht voor grote, en vaak te machtige, bedrijven.

De linkse familie nam deel aan activiteiten van Hart boven Hard, waarmee we ons hart boven de harde politiek van deze logorechtse regering plaatsen of de Grote Parade. Je trof ons ook op het Festival van de Gelijkheid.

Curieus was verantwoordelijk voor verschillende succesvolle campagnes van het Belbos waarin we oude gsm’s verzamelden om te laten recycleren en per gsm werd een boom geplant. 

belbos

aanplanting Belbos in Melle

 

Zelf vind ik de uitreiking van de eerste solidariteitsprijs (mei 2015) het hoogtepunt van de afgelopen 3 jaar.  Waarmee alle linkse organisaties in onze gemeente een persoon of organisatie (buiten de linkse familie) willen danken voor hun inzet voor de medemens.

solidariteitsprijs

Solidariteitsprijs 2015

Een oud-voorzitter van sp.a zei ooit: “het socialisme zal gezellig zijn, of het zal niet niet zijn” en hij heeft gelijk.

De linkse familie in Berlare is misschien niet zo groot, maar wel zeer warm. Wat niet wil zeggen dat we niet wensen dat ze groter en warm zou zijn. Daar kunnen we nog aan werken.

meikoers2015.jpg

Meikoers 2015

De koffietafels, de meiavond, de feesten, uitstappen, kwissen, meikoersen, … Mensen moeten zich thuis voelen in onze familie en er mag al eens gelachen worden en een pint gedronken. Pas dan zal er bij onze leden en sympathisanten spontaan engagement opborrelen. Ons engageren doen we niet omwille van de mooie woorden, maar wel omdat we ons thuis voelen in de progressieve familie.

Het is een mooie familie, maar de mensen worden een dagje ouder.  Jonge, rebelse en mondige jongeren mogen zich steeds melden.

Over Jan

Manager of People and Information.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.