Nieuwjaarsbrief aan onze kersverse schepen

a0dee828c261b5e7cf3c9da4d574ff0fWe hebben er 3 jaar moeten op wachten, maar vanaf januari is Wim Arbijn opnieuw onze socialistische schepen. Hij is bevoegd worden voor milieu, ontwikkelingssamenwerking, gelijke kansen, mobiliteit, landbouw en ICT.

Hij zal zich zeker niet vervelen, want hij zal zich kunnen vastbijten in enkele grote dossiers. De krachtlijnen in zijn beleid zal hij alvast zondag vertellen op de receptie van de linkse organisaties.

nieuwjaarsreceptie2016

Toch even enkele dossiers op een rijtje zetten:

Milieu en landbouw

Sigmaplan

default_facebookDe bedoeling van het Sigmaplan is iedereen, die woont en werkt in het Zeescheldebekken, te vrijwaren van overstromingen. Een bittere noodzaak: het klimaat verandert, de zeespiegel stijgt en we krijgen meer stormweer.

Iedereen heeft intussen de resultaten van het project ‘Kalkense Meersen’ reeds kunnen zien. Het is een onderdeel van dit Sigmaplan en het heeft grote gevolgen voor onze gemeente. Deze grootschalige werken werden gestart in 2009 en spreiden zich uit over Wijmeers, Paardeweide en Paardebroek. In oktober werden nog 10 000 bomen geplant in Wijmeers.

Hier moeten verder de natuur- en landbouwbelangen behartigd worden.

Berlare Broek-Donkmeer

Met de instelling van het natuurinrichtingsproject Berlare Broek-Donkmeer maakt de Vlaamse overheid financiële middelen vrij om een uitgebreid natuurherstel uit te voeren, en zet ze de schouders onder het versterken en herstellen van een uniek ‘laagveenecosysteem’ in de oude Scheldearm. Door deze grootschalige inrichtingswerken krijgen de Berlaarse natuurgebieden een heuse facelift en kan een geschikt milieu voor plant en dier ontstaan. De eerste realisatie wordt verwacht op het einde van de legislatuur van Wim in 2018.20140624_175842

Asbeco

Op 2,5 km van de dorpskern van Berlare en op 50 meter van het eerste woonhuis ligt Asbeco, een bedrijf dat astbestafval verwerkt. Na een lange procedurestrijd kreeg het bedrijf toch een vergunning van minister Schauvlieghe.

Toch is bijna iedereen overtuigd dat dit een bedrijf een reëel gevaar is voor de omgeving. Een dergelijk bedrijf hoort enkel thuis in een industriezone voor klasse 1-bedrijven.

Zwerfkatten

Eindelijk werk maken van een structureel zwerfkattenbeleid zoals in omliggende gemeenten. In Dendermonde, Lochristi, Zele, Laarne en Lokeren zijn er wel degelijk maatregelen voor sterilisatie van deze katten.

Het gemeentebestuur heeft alvast een goede aanzet gegeven, door een samenwerking op te zetten met een organisatie van vrijwilligers. Vraag is of het werk uitbesteden aan vrijwilligers een structurele oplossing zal zijn. Ik pleit alvast om het werk van “Wheels for animals” voldoende te waarderen en te honoreren.

Ruimte voor natuur en landbouw

Ondanks het vele groen in onze gemeente staat de open ruimte onder druk. Tussen 2007 en 2011 verdween in onze gemeente meer dan 100 ha landbouwgrond. We stonden daarmee aan de top in Vlaanderen.

Het verder verdwijnen van de open ruimte moet teruggedraaid worden.

Ontwikkelingssamenwerking

GROS

Berlare heeft een schitterend werkende Gemeentelijke raad voor Ontwikkelingssamenwerking. Talrijke lokale en internationale projecten werden ondersteund, maar vooral het werken aan bewustwording van onze bevolking is belangrijk. Deze raad verdient elke steun en een maximale zichtbaarheid.

Fairtrade gemeente

logo20ftgIn 2015 werd Berlare een Fairtrade gemeente. Dit label bekomen, was slechts het halve werk. Mensen en organisaties blijven enthousiasmeren om duurzame en eerlijke producten te gebruiken, blijft een opgave.

We hebben trouwens lekkere, lokale en duurzame producten van eigen bodem. Laten we die in het zonnetje zetten, naast de eerlijke producten met het Fairtradelabel.

Vluchtelingen

Zorgen voor een menswaardige opvang van de vluchtelingen en een integratie in onze samenleving zijn belangrijke accenten in het beleid van ontwikkelingssamenwerking.

Gelijke kansen

cohen_hangt_regenboogvlag_halfstok

Geen probleem in onze gemeente, hoor ik je denken. Maar ook in onze gemeente worstelen jongeren én ouderen met hun geaardheid. Ondanks de vanzelfsprekendheid van de aanvaarding van holibi’s, blijkt dit in de praktijk nog steeds een uitdaging. Elk initiatief om dit thema bespreekbaar te maken, is welkom. Iets meer dan enkel de regenboogvlag uithangen.

Mobiliteit

Openbaar vervoer

klappel_donkMensen zonder auto zullen het de laatste jaren wel opgemerkt hebben, ook in onze regio wordt het aanbod van buslijnen afgebouwd. Ook mensen die de trein nemen in de omliggende stations merken minder aanbod, minder aansluitingsmogelijkheden en langere wachttijden.

Gedreven lobbywerk is aan de orde.

Wegen en verkeer

Fietsers en automobilisten zullen zich het afgelopen jaar zich enorm geërgerd hebben aan de (soms nutteloze) wegenwerken.

Enkele linken naar recente krantentitels:

Petitie tegen plantenvakken en zachte bermen waarschijnlijk maat voor niets (Nieuwsblad)

530 handtekeningen tegen zachte bermen in Kerkstraat (Het Laatste Nieuws)

VIDEO. Petitie tegen gevaarlijke zachte bermen in Overmere (TV-Oost)

Vrachtwagen rijdt zich vast in zachte berm Baron Tibbautstraat (Het Laatste Nieuws)

Wim zal zijn handen onmiddellijk vol hebben om met de inwoners rond de tafel te gaan zitten en flink op die tafel te slaan bij Agentschap Wegen en Verkeer. Hij moet zich vastbijten en niet meer loslaten vooraleer AWV enige redelijkheid toont.

Ook andere mobiliteitsaspecten zullen zijn aandacht vragen, want sinds 2013 is, volgens het Nieuwsblad, de tevredenheid over mobiliteit in onze gemeente achteruit gegaan.

ICT

Berlare heeft een grote inhaalbeweging te maken op vlak van IT (“die is zo jaren negentig“). Onze e-gov toepassingen zijn archaïsch en er zijn problemen met de virtualisatie en usability. Onze city-app is een goede aanzet, maar een update is wenselijk.mobile_software_development_laboratory_in_the_estonian_information_technology_college

Het is een algemeen probleem dat overheden vaak problemen hebben met het implementeren van ICT. Vaak mislukken IT-projecten, betalen overheden veel te veel en zitten ze vastgeklonken aan één leverancier (de zogenaamde vendor-lock-in). Future-proof en agile zijn nog loze begrippen.

Zo werd onlangs een eenvoudige reservatiesysteem aanbesteed voor een belachelijk hoge prijs (85 000 euro), die ontwikkelaars doet watertanden. Commerciële cloudoplossingen voor reservaties kosten bijv. max 1200 euro/jaar. Gemeente Kruibeke doet het voor 18 000 euro, wat ik zelf nog veel vind voor zo’n beperkte toepassing.

Uitdagende innovaties die er binnenkort zullen aankomen, zijn de dossiers van bijv. Big en Open Data.

En de socialistische core business?

Helaas, behoren weinig sociale thema’s tot de bevoegdheden van Wim en aangezien sp.a geen zitje heeft in het OCMW blijft dat een blinde vlek.

Gelukkig is het schepencollege een “collegiaal” orgaan, wat wil zeggen dat alle beslissingen gezamenlijk genomen moeten worden. Op die manier kan Wim wegen op de sociale thema’s zoals de prijssetting van het woonzorgcentrum, het sociaal restaurant en de mantelzorg.

Een flinke boterham …

Over Jan

Manager of People and Information.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.