Sociale woningen als kerntaak

Jeugdherinnering, begin jaren tachtig: 
Weduwe met 3 kinderen moet vrij onverwacht haar woning verlaten. Gelukkig is er familie om  voor een tijdelijk onderkomen te zorgen. Moeder kent iemand, die iemand kent, en na enkele maanden kan het gezin een sociale woning betrekken.

Tijden veranderen: nu is het aanbod van sociale huisvesting gevoelig uitgebreid en hoef je niemand te kennen om een woning toegewezen te krijgen. Toch?
Waarschijnlijk besloot ik in die periode om socialist te worden …
20160101_135315 (1)Zorgen dat alle inwoners een gezonde en betaalbare woning hebben, is een kerntaak van elk gemeentebestuur.  Dit behoort nu éénmaal tot de welzijnsmateries van een lokale overheid.

De welzijnsmateries : het sociale beleid van de gemeente waaronder asielzoekers, huisvesting, ouderenbeleid, gezinsbeleid, bijzondere jeugdzorg, lokaal sociaal beleid, gezondheidsbeleid, drugpreventie, de taken en opdrachten van het OCMW, …

De gemeenten hebben in de Vlaamse Wooncode een dubbele rol toebedeeld gekregen. Enerzijds is de gemeente de coördinator van het lokaal woonbeleid. Anderzijds heeft de gemeente een aantal uitvoerende taken op het vlak van woonbeleid.

De coördinerende rol bestaat onder meer uit in de organisatie van het lokaal woonoverleg, het opstellen van een woonplan en het uitvoeren van het grond- en pandenbeleid.

De uitvoerende rol van de gemeente bestaat uit:

 • het leveren van een bijdrage tot betaalbaar bouwen en wonen door:
  • advisering in sociale woningbouwprojecten;
  • vertegenwoordiging van gemeente en/of OCMW in een sociale huisvestingsmaatschappij;
  • het uitvoeren van het bindend sociaal objectief voor sociale woningen;
 • de kwaliteitsbewaking van de woningvoorraad door het:
  • ongeschikt of onbewoonbaar verklaren van woningen;
  • bijhouden van een leegstandsregister;
  • afleveren van conformiteitsattesten;
 • de klantgerichte dienstverlening.

Wat kort door de bocht betekent deze uitvoerende rol dat de gemeente niet alleen het recht, maar ook de plicht, heeft om mensen uit verkrotte of gevaarlijke woningen te halen en hen onder te brengen in een sociale woning.

Uiteraard betekent dit niet dat gemeentearbeiders zelf aan de slag moeten met mortel en truweel, het bestuur moet wel de planning, bouw en opvolging van sociale woningen faciliteren. Dit kan bijvoorbeeld door te participeren in een huisvestingsmaatschappij, zoals Berlare doet in Hulp in Woningnood.

Jammer dat de raad van bestuur van deze coöperatieve enkel is samengesteld uit politici, waardoor de perceptie van “ons kent ons” sterk aanwezig is. De organisatie is ook niet het toonbeeld van een transparante communicatie. Met de huidige golf van schandalen/schandaaltjes op het kruispunt van politiek, financiën en immobiliën is een open houding meer dan aangewezen.

Binnenkort bouwt Hulp in Woningnood 21 broodnodige sociale wooneenheden in het Molenveld. De hoogte van de bouwwerken zal 12 meter worden en dat vonden verschillende omwonenden te hoog, waarop ze een petitie startten.

20160101_135244 (1)

Bouwsite Molenveld

Waarschijnlijk door deze petitie weigerde het schepencollege de bouwvergunning. Daarop ging Hulp in Woningnood in beroep bij de provincie, die de weigering verwierp. Het gemeentebestuur besloot om daartegen niet in beroep te gaan. Toch een beetje rare carrousel waarbij sommige mensen één keer in het pro-kamp zaten, als lid van de Raad van Bestuur, en een andere keer (schepencollege – gemeenteraad) tegen de bouwvergunning stemden.  Of was het een manoeuvre om de handen in onschuld te wassen? De bouw kan binnenkort dus starten.

Laat Hulp in Woningnood voldoende sociale woningen bouwen en de wachtlijsten wegwerken in overleg met de buurt en in alle openheid.

 

Over Jan

Manager of People and Information.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Sociale woningen als kerntaak

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.