The duty of an opposition is to oppose

1280px-gemeentehuis_dorp_berlare_2011_05_25_00_024De onvolprezen Nico Keppens vroeg in zijn populaire facebookgroep 

Inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar naar de mening van de inwoners over het werk van de oppositie tijdens de afgelopen legislatuur. Nico gaat de antwoorden ook verzamelen op zijn website. 

Los uit de pols had ik volgende bedenkingen: 

 • De oppositie is, algemeen genomen, weinig voorbereid, beschikt over beperkte dossierkennis en is vaak mak. Soms verdenk ik hen om oppositie te voeren met de rem op om hun kansen voor een toekomstige coalitie met de VLD niet te ondermijnen. Roddels genoeg over (toekomstige) voorakkoorden.
 • Er is weinig debat over de “visie in het beleid” of “grote maatschappelijke thema’s”, het is veelzeggend dat de discussie vaak pas losbrandt bij het laatste punt op de agenda, de varia.
 • Het blijft zéér stil over intercommunales (en andere organisaties waarin de gemeente een zitje heeft). Herinner u de schandalen rond Publifin etc.? De meerderheid speelt het spel immers slim: de oppositie krijgt ook haar stuk van de taart.
 • Enkele individuele nominaties, die de middelmaat overstijgen:
  • Kris Malfliet heeft, als kersvers onafhankelijk raadslid, zijn overstap naar de oppositie niet gemist. Hij was goed voorbereid en zal ongetwijfeld in de toekomst de meerderheid nog meer het vuur aan de schenen leggen. Het één-tweetje met Piet op de laatste gemeenteraad was een zaligheid om volgen.
  • Piet Vandoolaeghe (onafhankelijke) is zichzelf. Nooit een saaie gemeenteraad met hem in de buurt. Hij heeft de gave van het woord, beschikt over een stevige dossierkennis en hoe heviger de tegenstand, hoe harder hij tegen de schenen stampt. Hij weet ook als geen ander wat de mediagenieke topics zijn. Hij weet hoe hij bij de meerderheid de naalden onder hun nagels moet krijgen, maar kan hij als “individuele sterspeler” ook samenwerken en beleid voeren?
  • Steven Baeyens (CD&V) kent zijn dossiers, neemt vaak het woord en probeert verbindend te werken. Zijn analyses zijn onderbouwd, rationeel en a-politiek. Hij zou wel wat vaker op tafel mogen slaan en zich wat minder het zwijgen mogen laten opleggen door de meerderheid.
  • Albrecht Arbijn (N-VA) is een zeer gedegen raadslid en laat zich vaak opmerken door goede vragen en voorstellen. Er wordt naar hem geluisterd.
Ondanks dat er in onze gemeente vaak een ander idee heerst, gaat het er in de gemeenteraad meestal zakelijk, vriendelijk en constructief aan toe, maar zoals Churchill jr. het stelde: “the duty of an opposition is to oppose“.
Helaas is er naast enkele “individuele klassenflitsen” geen oppositie, die naam waardig. Voor mij is de oppositie gebuisd, maar dat geldt ook voor de meerderheid. Ze mogen terugkeren in september, euh, oktober 😉

Over Jan

Manager of People and Information.
Dit bericht werd geplaatst in Berlare, Lokaal beleid en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.