Waarom mislukken IT-projecten?

Bron: wikimedia.org

Bij IT-projecten worden vaak het menselijke aspect uit het oog verloren.

“De focus ligt vaak te hard op het technische luik. Maar als je de mensen niet mee hebt en ze de oplossing niet gebruiken, kan het project niet succesvol zijn.”, zegt Ann Leemans in Datanews. Ze is een board member bij de IIBA Brussels Chapter. Het International Institute of Business Analysts (IIBA): een vereniging die wereldwijd dertigduizend businessanalisten groepeert.

Laat dat ook het uitgangspunt zijn van het ESF Onderzoeksproject DataMaturity4AgileSME (DNAi): begeleidingstraject digitale transformatie kmo’s. Samen leren we werknemers en het management om te gaan met data en tegelijkertijd nemen we hun vragen, angsten en onzekerheden mee door het menselijk aspect van de transitie te belichten. Binnenkort gaan we trouwens de resultaten presenteren.

Naast aandacht voor het menselijke aspect en goed verandermanagement zijn er nog enkele elementen die zorgen voor het al dan niet welslagen van IT-projecten. Grote IT-projecten mislukken omdat ze te ‘groot’ zijn, een te grote complexiteit van het systeem (men wil alles in één systeem proppen).

Daarnaast is is een duidelijke vertaalslag nodig tussen de verwachtingen en doelstellingen van het management en de systeemvereisten. 

Tenslotte komen we terug op het menselijke aspect: vaak heerst een grote IT-fetish onder managers. IT wordt beschouwd de “deus ex machina” van de organisatie, een black-box waarin je alle problemen stopt, eens goed schud en daarna de oplossing er uit giet. De fase tussen probleemstelling en het uitgewerkt systeem vinden managers meestal niet interessant (of maakt hen bang) en dat wordt op een afstand gehouden. 

Over Jan

Manager of People and Information.
Dit bericht werd geplaatst in Informatiemanagement en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Waarom mislukken IT-projecten?

  1. Nico Keppens zegt:

    In 2013 publiceerde ik ‘The hurdles for knowledge sharing in a big organisation – Two case studies on EuropeAid’ in het boek ‘Successful Knowledge Leadership: Principles and Practice’ (ARK London). Spijtig genoeg niet meer verkrijgbaar. Ik vond wel nog deze link: http://web.archive.org/web/20210120092036/https://www.ark-group.com/sites/default/files/product-key-contents/ARK2409%20-%20Successful%20Knowledge%20Leadership%20Principles%20and%20Practice_Part%20report.pdf

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.