Kijktip: een glazen bol voor fraude en leefbaarheid

Een beetje stoemelings struikelde ik in de uitzending van Argos, een Nederlandse Pano waarin topics uitgespit worden aan de hand van onderzoeksjournalistiek. En ik kreeg er oprecht koud van.

Deze aflevering behandelt de Nederlandse aanpak van sociale fraude in sociale woonwijken, met ver doorgedreven data-analyse en onverwachte huisbezoeken: de zogenaamde LSI-aanpak. Ganse bevolkingsgroepen worden gescreend op tal van factoren en dat leidt tot huisbezoeken waar de hele woning wordt doorzocht naar alle vormen van fraude. Het weigeren van zo’n huisbezoek kan leiden tot het verliezen van hun uitkering en/of woning. Kleine fouten in de persoonlijke administratie worden onverbiddelijk afgestraft. Minder geletterde mensen en kwetsbare gezinnen, met een beperkt netwerk, zijn de pineut. Deze mensen durven ook niet te protesteren uit (terechte) angst om hun woning of uitkering van de laatste kans te verliezen.

Mensen met een uitkering of met een sociale woning worden beschouwd als profiteurs en verdachten.

Als je wilt weten waar de Vlaamse regering haar mosterd haalt, moet je zeker deze aflevering bekijken. Laten we samen zorgen dat dit bij ons nooit zo ver komt.

Uiteraard moet misbruik van sociale rechten bestreden worden, want misbruik staat haaks op de solidariteitsgedachte, maar dat doe je op basis van verdachte individuele handelingen, niet door een hele bevolkingsgroep te stigmatiseren, hun privacy met voeten te treden en hen op te zadelen met extra stress.

Over Jan

Manager of People and Information.
Dit bericht werd geplaatst in Lees- of kijktip, visie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.