(Kans)armoede in onze gemeente

dosen-barometerIn het Laatste Nieuws van zaterdag 2 januari kunnen we lezen dat CD&V van Berlare pleit voor het invoeren van een armoedebarometer voor onze gemeente. Dit is een set van statistieken om in onze gemeente te kunnen meten wat het niveau van (kans)armoede is en of we er, vergeleken met andere gemeenten of in de tijd, op vooruit gaan.

Dit klinkt me, socialist zijnde, als muziek in de oren. Kansarmoede stijgt immers in Vlaanderen en ook in Berlare. We zijn één van de rijkste regio’s in Vlaanderen en toch krijgen we onze armoedecijfers niet onder controle.

Op 29 september 2015  presenteerde Decenniumdoelen2017 (een initiatief van 13 organisaties) de resultaten van de achtste Armoedebarometer voor Vlaanderen. Zo steeg ondermeer het aantal kinderen dat geboren werd in een kansarm gezin van twee naar zes procent.

Gezinnen in (of op de rand van) kansarmoede worden extra hard getroffen door de regeringsmaatregelen. lmbv8kayBart Van Malderen (sp.a) stond in het Vlaamse Parlement prominent op de barricaden om dit aan te kaarten, soms met succes. In 2013 gaf Bart trouwens in Berlare een interessante uiteenzetting over armoede.

De sp.a-besturen van Berlare, Wichelen en Laarne cgeerts_400x400stelden anderhalf jaar geleden het onderzoek van Christel Geerts voor waaruit bleek dat het aantal senioren in de regio de komende jaren sterk zou toenemen. Zo missen we nog steeds een dienstencentrum en moet het aantal serviceflats op korte tijd verdubbeld worden.

Factoren die door het beleid degelijk moeten opgevolgd worden om te vermijden dat onze gemeente afglijdt op deze armoedebarometer.

Dringend tijd om een visie te ontwikkelen op lange termijn en actie te ondernemen op korte termijn. Om te besturen moet je analyseren en om te weten, moet je meten.  Daarvoor is een armoedetoets of -barometer een cruciaal beleidsinstrument.

Liever vandaag, dan morgen …

Over Jan

Manager of People and Information.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op (Kans)armoede in onze gemeente

  1. Pingback: Apps for Berlare? | Progressieve dromen aan de Donk

  2. Pingback: Kansarmoede stijgt explosief in Berlare | Progressieve dromen aan de Donk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.