Apps for Berlare?

20160319_110619

hackers aan het werk

Woensdag werd aan de Berlaarse verenigingen de BerlareApp voorgesteld, een app op je smartphone, die een pak informatie biedt, communicatie met de diensten bevorderd en handelaren en verenigingen een extra marketingtool biedt.

Vandaag help ik mee aan Apps for Ghent een jaarlijkse hackathon waarbij Stad Gent zijn open data beschikbaar stelt aan zogenaamde “hackers”, die daar mooie dingen met creëren in de vorm van websites, games en andere toepassingen. Enkele mooie voorbeelden vind je hier. Dit zorgt niet alleen voor leuke applicaties, maar ook voor bijkomende beleidsinformatie, zoals in welke straten er de meeste senioren wonen. Ideaal voor bijv. een armoedebarometer.

Dit jaar is het thema “Maps for Ghent”, kaarten dus. Benieuw of er primeurs te rapen zullen zijn bij de voorstellingen, vooral omdat het “mobiliteits- en circulatieplan” het gespreksonderwerp is in de stad sinds maanden.

open-data-in-gent-case-voor-open-data-academie-leiedal-3-638Gent toont zich de “smart city” bij uitstek en bewijst dat ze innovatie hoog in het vaandel draagt. Jaarlijks worden verschillende applicaties gelanceerd die een bepaalde nood dekken, van een “toilet finder” tot een managerieel dashboard voor de stad.

Deze zomer kwam open data wat minder positief in het nieuws met de site Realo, maar minister De Croo heeft gelijk als hij zegt dat we niet bang mogen zijn van open data.

Een totaal andere aanpak dan in Berlare, waar gekozen werd voor één (commerciële) app, die alle mogelijke toepassingen verenigd. Een negental (kleinere) gemeenten kozen reeds voor deze app. Een goedwerkende applicatie, maar hopelijk is deze schaalgrootte voldoende om dit product leefbaar te houden. screen322x572

Een bijkomende vraag is of deze app op termijn niet in conflict komt met de nieuwe regelgeving over hergebruik van overheidsinformatie . Elke gemeente is verplicht om hergebruik van data toe te staan en veel van de Berlaarse data zit nu gevat in een commercieel product. Werk aan de winkel om dit even uit te zoeken.

In elk geval zal open data ook voor Berlare veel betekenen.

Over Jan

Manager of People and Information.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.