Wir schaffen das … maar ’t zal voor morgen zijn

raambord_vw_20151020“Wir schaffen das”, het had een refrein kunnen geweest zijn van de Europese hymne “Alle Menschen werden Bruder”. Helaas werd Mutti Merkel laf in de steek gelaten door de andere Europese lidstaten.

Dichter bij ons stond er vandaag in de krant: Geen asielzoekers op Ter Kapelle: MINISTERRAAD VINDT CAMPING GEEN GESCHIKTE OPVANGPLAATS

Een logische beslissing, dat stuk braakliggend terrein, zonder nutsvoorzieningen, kon je zelfs geen camping noemen.

Met de kaart van de vluchtelingen te trekken zorg ik reeds voor controverse, rekening houdend met de verzuurde meningen op andere media. De initiële sympathie voor de Syrische en Irakeese vluchtelingen smolt de afgelopen weken weg door de oncontroleerbare toevloed, de schandalige incidenten met een pak macho-varkens en de oncontroleerbare geruchtenmolen (zie ook hier).

Toch wordt ook onze gemeente geconfronteerd met het leed uit het Midden-Oosten. In onze gemeente zijn een Iraans en een Afghaans gezin gehuisvest. Sam De Kegel schreef een mooi artikel over hen in Infogem.

In het Nieuwsblad worden de Vlaamse gemeenten onder de loep genomen over zeer diverse onderwerpen, zo ook het vluchtelingenprobleem. Oud-Heverlee blijkt de meest gastvrije gemeente. Gelukkig toont Berlare zich nog gastvrij.

Ook burgemeester Katia Gabriels had opvallend veel aandacht voor het vluchtelingendrama in haar Nieuwjaarstoespraak van 10 januari 2015 (bron: Nico Keppens). Ze vroeg “meer tolerantie, meer begrip, meer respect voor elkaar, meer warmte en vriendschap, minder kritiek, minder hardheid, minder geklaag en gezever“. Ze gebruikte ook twee keer ‘Wir schaffen das’.

Katia Gabriëls gaf aan dat het gemeentebestuur verantwoordelijkheid wil opnemen bij de opvang van vluchtelingen, dat dit wel een menswaardige opvang moet zijn. Ze stelde: “We hebben in onze gemeente alles om een gelukkig aangenaam leven op te bouwen”. Belangrijk hiervoor noemde ze: een hechte groep vormen, het sociale weefsel behouden en versterken. Waarvoor ze iedereen dankte die zich hiervoor inzet.

Ook de Berlaarse N-VA klinkt humaner dan de nationale partijlijn: “We moeten een open gemeente zijn en hulp bieden aan diegene die het nodig hebben.”, zegt voorzitter Ivan Nimmegeers. DirkVanDerMaelenIn oktober hield volksvertegenwoordiger Sabine De Bethune voor cd&v Berlare een lezing over de vluchtelingen.

Maar Curieus was toch de eerste om aandacht aan het gegeven te schenken door reeds in 2014 Dirk Van Der Maelen over dit onderwerp aan het woord te laten. Hij is één van de weinige parlementsleden die zich inzet voor het buitenlands beleid.

We kunnen dus trots zijn op onze lokale politici voor zoveel medeleven en realisme in deze crisis.

Maar ook verenigingen kunnen iets doen. Op 22 februari organiseert Stad Dendermonde een informatieavond voor verenigingen, die iets willen doen voor de vluchtelingen.

20150426_023033

Opvallend: in Lommel is er het kunstproject “945 in beeld“.

Bij ons in Berlare is er het bottom-up-initiatief “Inwoners Donkgemeenten Met Een Hart Tegen Hard”. Deze groep verzamelde reeds goederen voor de vluchtelingen in Berlare en Dendermonde, maar richt zich op iedereen die hulp nodig heeft.

Maar er is nog veel meer: kijk zeker eens op de site van vluchtelingenwerk. Ze hebben ondermeer een pagina met tips om vluchtelingen en asielzoekers te helpen. Om aan bewustwording te werken dan vind je je gading op gastvrije gemeente.

Laat ons, gewone dorpelingen, eens een voorbeeld schenken aan de wereldleiders.

 

Over Jan

Manager of People and Information.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Wir schaffen das … maar ’t zal voor morgen zijn

  1. Pingback: Terreur in Berlare: ik weiger bang te zijn | Progressieve dromen aan de Donk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.