De teloorgang van een icoon of het uitzicht als democratisch recht

DonkmeerNee, ik ben hier niet geboren en getogen, maar het Donkmeer was ook in het verre Olsene een icoon. Mijn grootvader reed met zijn vrienden op de schaarse mooie en vrije dagen de 50 km met de fiets om er te feesten en te genieten. Het Donkmeer had een uitstraling tot ver buiten de provinciegrenzen en nog steeds hoor je Antwaarps en Westfluuts op de terrasjes aan het meer.

Echter Donkfront en masterplannen ten spijt: het Donkmeer wordt steeds meer het inlandse equivalent van de Belgische kust, even spuuglelijk volgebouwd, maar dan zonder de horeca. Langzaam wordt een mooi uitzicht op het Donkmeer een voorrecht van de happy few, die zich een 5-sterrenflat kunnen permitteren.

Over de architectuurstijl van Lakeview kunnen we discussiëren, maar dit is wel het exponent van waar het naar toe gaat met ons Donkmeer. As we speak, worden nieuwe flatgebouwen goedgekeurd: aan de Brielstraat worden 2 nieuwe blokken met telkens 6 appartementen opgetrokken. Dit zorgt voor de nodige discussie in en rond de gemeenteraad, maar ook de bij vorige meerderheid was een beschermd uitzicht geen prioriteit. In 2006 was het volbouwen van de Donk nog een belangrijk punt in de verkiezingen, toch bij sp.a, Groen en spirit.

Door een decennia-lange verwaarlozing, bloeden het toerisme en de horeca dood. Ooit was “Overmere Donk” een begrip in Vlaanderen (en daarbuiten), nu nog schim van zichzelf. Een vergane glorie.

En zo sterft het democratische dagjestoerisme verder een stille dood en wordt het uitzicht op het Donkmeer steeds meer het voorrecht van de vermogenden die een duur appartement kunnen betalen.

Voor inwoners uit de Donkgemeenten is hun meer een evidentie, iets gewoons. Toch is dit uitzicht de moeite waard om beschermd te worden. Waar vind je dit nog in de regio, in de provincie of in Vlaanderen? Laat ons toch wat meer zorg dragen voor dit icoon in verval.

Over Jan

Manager of People and Information.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De teloorgang van een icoon of het uitzicht als democratisch recht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.