Het verhaal van de stoute onderpastoor

misbruiken_degentenaar_delandwacht_20151027

De Gentenaar/De Landwacht – 27/10/1915

Het verhaal van de stoute onderpastoor.

Zaterdag mocht ik enkele leuke uren doorbrengen bij de Heemkundige Kring van Overmere. Allemaal voor een verkennend onderzoek voor de mogelijke herdenking van 100 jaar socialisme in onze Donkgemeenten.

Overmere, Berlare en Uitbergen waren geen rode bastions, maar ze ondervonden toch de nodige invloed vanuit de omgeving. Dendermonde, Lokeren, Hamme, Zele en Wetteren zorgden voor de nodige “besmetting” de omliggende gemeenten.

Ondanks verschillende pogingen (vooral na Wereldoorlog II) hadden de socialistische partijen en politici in Overmere weinig succes. De fusie van 1976 kwam dus te vroeg voor een socialistische overwinning.

Op een pamflet van de Katholieke Lijst voor de verkiezingen van 1952 lezen we dan ook “Wij Overmerenaren houden niet van socialisten, maar wij willen ook geen andere Tisten.” Tist was een nom-de-plume van een politicus, die satirische stukken schreef.

Zoals gezegd, is dit voorlopig een verkennend onderzoek, waarover ik in volgende posts iets meer zal schrijven. Toch ben ik alvast enkele smeuïge verhalen op het spoor. Zo was er tijdens de Eerste Wereldoorlog (1915), ondanks de censuur, een stevige polemiek tussen de Gentse socialistische krant De Vooruit en christelijke De Gentenaar/de Landwacht over mogelijk misbruik in het Hulp- en Voedingskomiteit van Overmere en Uitbergen. Vooral toenmalige onderpastoor Pieters kwam hiermee in opspraak.

Alle mensen die iets meer weten of stukken hebben over de geschiedenis van het socialisme in Berlare, Overmere en Uitbergen mogen mij zeker contacteren.

Over Jan

Manager of People and Information.
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.