Duurzaam ondernemen in Berlare, Overmere en Uitbergen

18195332_10208847842736394_1677551852_oAfgelopen donderdag (27 april) organiseerden Unizo en Curieus in CC Stroming te Berlare een avond over duurzaam ondernemen en werd voor de eerste maal de prijs voor de duurzame ondernemer uitgereikt.

In zijn inleiding beklemtoonde Curieus-voorzitter Jan Van Hee het belang van duurzaam ondernemen, want het was immers vier jaar geleden dat er in Bangladesh een textielbedrijf instortte en en waarbij 1133 werknemers om het leven kwamen. In dat bedrijf werden in erbarmelijke omstandigheden kledij gemaakt voor onze winkelketens. Deze schok zorgde er voor dat de aandacht voor het welzijn van de mensen en de zorg voor het milieu flink is toegenomen.

Dominiek D’Hooge, voorzitter van Unizo, gaf aan dat dit ook lokaal belangrijk is, daarom start dit weekend ook de actie “zo dichtblij”, die duurzame en lokale handel wilt ondersteunen.

18195291_10208847848176530_1922104467_oEen volle zaal luisterde geboeid naar de boeiende verhalen van Michael Raemakers (Triodos-bank), Ellen Sergeant (Babykangoeroe), David De Coster (Berloumi), Katia Verbrugge (‘t Fruithoekje) en Maria Beauprez.

Daarna was het tijd voor de uitreiking van de prijs voor de duurzame ondernemer van Berlare, Overmere en Uitbergen. Dominiek D’hooge legde de gevolgde procedure uit en vermeldde dat 13 bedrijven werden genomineerd. Drie ondernemingen kwamen boven drijven: op een gedeelde 2de plaats waren dit Hoeveslagerij De Nil en de Babykangoeroe.

Sinds 2011 baten Karel en Mieke De Nil de hoeveslagerij en het landb18195935_10208847846936499_1118879781_oouwbedrijf van hun ouders uit. Ze kweken er varkens en rundvee, met eigen voeder. Het vlees wordt om de veertien dagen op zaterdag rechtstreeks verkocht aan de consument. Op die manier houden ze de afstand tussen producent en consument zo klein mogelijk.

In 2014 richtte Ellen Sergaent De Babykangoeroe op. Een webshop met duurzaam babymateriaal. Het bleef niet bij een webshop, in onze gemeente is Ellen een pleitbezorger voor herbruikbare luiers en draagdoeken. Ze organiseert hierover ook workshops.

20170427_211416Maar het was de boerderij van Maria Beauprez en Pedro De Gelder die als winnaar uit de bus kwam. Ze zijn bekend voor hun Jersey-koeien, die ondermeer zorgen voor het lekkere ijs en de heerlijke rijstpap, waar fietsers maar al te graag voor stoppen in de zomer. Toch is het vooral haar inzet voor de medemens waarvoor ze gelauwerd wordt: van rijstpapjes voor 11.11.11 tot kleren voor Roemenië, dat nemen Maria en Pedro er nog allemaal bij. Vluchtelingen en mensen met een handicap vinden bij hen op de boerderij een zinvolle én leuke werkervaring.

Maria Beauprez kreeg een prachtig kunstwerk van Jos Art en een gevulde goodiebag van de Triodosbank.

Nadien werd nog lang nagepraat tijdens de receptie. De aanwezigen waren eensluidend: deze avond was een belangrijke stap in de bewustmaking over duurzaam ondernemen en mag zeker opvolging krijgen.

Over Jan

Manager of People and Information.
Dit bericht werd geplaatst in Berlare, Lokaal beleid, Nieuws, visie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.