Stiff Upper Lips – Waarom de Engelsen zo Engels zijn

flyer2018

Curieus nodigt Harry uit op donderdag 1 februari in het Stadhuis van Dendermonde.

Zondag 21 januari werden, naar jaarlijkse tradities, de culturele nominaties uitgereikt door de Cultuurraad in Berlare. Deze prijzen gaan naar personen die Berlare cultureel op de kaart gezet hebben in het afgelopen jaar. 

Ik was zeer vereerd om de lofrede te mogen houden voor Harry De Paepe, voor zijn boek ‘Stiff Upper Lips – Waarom de Engelsen zo Engels zijn’. Hierna vind je de schriftelijke neerslag van mijn woordje. 

Vlamingen zijn anglofielen: ze kijken naar Britse series, houden van hun humor en ze zijn fan van hun popsterren, maar daar stopt het vaak met hun kennis over de Engelse cultuur. Dat is jammer, want de Vlaamse geschiedenis is nauw verbonden met de Engelse.

Niet toevallig reden hier de eerste stoomtreinen na Engeland. In Gent, op enkele meters van mijn werkplek, staan 2 standbeelden van beroemde anglofielen. Lieven Bauwens, smokkelde in de 18de eeuw Engelse weefgetouwen, toen spitstechnologie, ons land binnen. Een ongezien staaltje van industriële bedrijfsspionage. Dat daar nog geen film over gemaakt werd. Hij werd daarvoor bij verstek ter dood veroordeeld en op verschillende pleinen in Londen werden poppen, die op hem leken, symbolisch opgehangen.

De grootste Gentse held is Jacob van Artevelde die op de Vrijdagsmarkt richting Engeland wijst. Hij koos tijdens de honderdjarige oorlog de kant van de Engelse koning tegen de Fransen en zorgde dat het Vlaamse laken opnieuw kon uitgevoerd worden naar Engeland.

26904189_10156008308954376_5134751629119336670_n

Bron: Harry De Paepe

Nog iets verder terug in de geschiedenis was er Mathilde van Vlaanderen, de dochter van de Graaf van Vlaanderen en vrouw van een zekere Willem de Bastaard. Door de frustratie over zijn afkomst (vandaar zijn bijnaam), had hij als compensatiegedrag het plan opgevat om Engeland te veroveren. Mathilde zag dat wel zitten en rijk als ze was betaalde ze voor de vloot en een pak Vlaamse huurlingen. Ze was de slimste van de twee en werd daarom ook de  belangrijkste adviseur en de steunpilaar van Willem. In 1066 was Engeland veroverd en in 1068 werd de Vlaamse Mathilde koningin van Engeland en is ze de voorouder van de huidige royals.

Dus, dames en heren, zonder de Vlamingen waren Engelsen niet zo Engels.

Vlamingen houden dus van Engeland, maar Harry is een anglofiel pur sang, excusez le mot, in heart and soul.

Hij is een belezen historicus, maar bovenal een rasverteller. In het atheneum van Dendermonde geeft hij dan ook op begeesterende wijze geschiedenisles.

Harry is van kindsbeen af al erg geïnteresseerd in Engeland en zijn specifieke cultuur. Omdat op de videocassette van Mary Poppins ook de kersttoespraak van de Engelse koningin stond, was hij als kleuter reeds geïndoctrineerd in de Englishness.

In verschillende radio- en televisieprogramma’s, zoals Interne Keuken op Radio 1, is hij een graag geziene gast  en wie van ons kan zeggen dat hij een eigen radioprogramma slash podcast heeft Klara. Daarnaast hij nog tijd om over Engelse geschiedenis en politiek te schrijven voor Doorbraak.be, Knack.be en de website van de VRT.

De hoofdreden, echter, waarom we Harry hier in de bloemetjes zetten, is het boek, dat hij samen schreef met VRT-journalist Flip Feyten:  ‘Stiff Upper Lips – Waarom de Engelsen zo Engels zijn’.

Het werd een boek over het ‘anders-zijn’ van de Engelsen. Hun liefde voor Kerstmis, gekke sporten zoals schenen schoppen, hun aparte humor en de voorliefde voor excentrieke figuren komen aan bod, net als het koningshuis, het politieke systeem en brexit.

Nederlands minister-president Rutten wilde de Engelsen wat beter leren kennen en bestelde onmiddellijk zijn exemplaar bij Harry. Zelfs Brits minister Johnson, die een hoofdrol speelde bij de Brexit, kreeg persoonlijk een exemplaar uit de handen van Harry. 

Als ik even nog snel wat sluikreclame mag maken: op donderdag 1 februari nodigt Curieus Harry uit voor een  lezing over zijn boek en dat gaan we natuurlijk laten begeleiden met tea and scones. Op 4 maart is hij te gast bij onze lokale bibliotheek.  

Straks zullen we een glas drinken op de nominatie van Harry en de anderen, maar wees gerust het zal geen schuimloos en lauw bier zijn.  

Ik vraag graag schepen Gunther Cooreman naar voor om de prijs te overhandigen.

Over Jan

Manager of People and Information.
Dit bericht werd geplaatst in Berlare, Geschiedenis en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.