1 mei 2020: SOLIDARITEIT

Voorzitters sp.a Oost-Vlaanderen brengen hun 1 mei boodschap digitaal.

1 mei foto

Normaal gesproken zouden de voorzitter, Jan Van Hee, en de ondervoorzitters, Nathalie Dullemont en Julien Vandenhoucke, de komende dagen gesproken hebben op tal van 1 mei-vieringen van de lokale sp.a-afdelingen in Oost-Vlaanderen. De Corona-crisis zorgde er echter voor dat alle afdelingen noodgedwongen hun activiteiten moesten annuleren. Dit zorgt voor veel hartzeer bij de lokale militanten omdat 1 mei, De Dag Van De Arbeid, voor hen de belangrijkste hoogdag is van het jaar. 

De viering van 1 mei gaat terug naar de eis van de arbeidersbeweging om de de achturige werkdag in te voeren. De eis om maximaal acht uur per dag te moeten werken gaat zelfs terug tot 15de eeuw, maar werd in België pas in 1921 ingevoerd. 

Bij het eerste congres van de Tweede Internationale werd besloten om op 1 mei 1890 een internationale strijddag voor de achturige werkdag te organiseren. 130 jaar geleden werd dus de eerste internationale Dag van de Arbeid in verschillende landen gevierd met grote demonstraties voor de achturige werkdag . 

“We hadden onze 1 mei-speech op video kunnen inblikken, maar we maakten van de nood een deugd en staken onze boodschap in een kernachtig, grafisch knap filmpje voor sociale media. Op die manier bereikt onze boodschap ook nieuwe doelgroepen.”, aldus het voorzitterstrio. 

De kernboodschap van het filmpje is: sociale zekerheid, gezondheidszorg én solidariteit als pijlers van een warme samenleving.

“Want vergis je niet”, gaan ze verder “onze boodschap is momenteel relevanter dan ooit. Een crisis als deze toont zeer goed aan hoe belangrijk een goed functionerende en krachtdadige overheid is. Hoe die overheid moet kunnen zorgen dat iedereen, die ziek wordt of een andere tegenslag krijgt, altijd kan rekenen op de beste zorgen.” 

“In deze corona-tijden komt het slechtste en het mooiste van de mens naar boven:
Een deel van de  mensen organiseerde corona-feestjes en veegde hun voeten aan de quarantaine-regels. Gelukkig waren er meer mensen die mondmaskers begonnen te stikken of ander vrijwilligerswerk aanpakten. 

Socialisten behoren tot die laatste mensen. Zij willen zorg dragen voor iedereen. Dat is de kerngedachte van socialisme: solidariteit!”

_______________________________________________

Het filmpje is te bekijken via Youtube: https://youtu.be/uTPt8h2qr9M

Over Jan

Manager of People and Information.
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis, socialisme en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.