Dringend maatregelen gevraagd tegen de droogte in Berlare

Sp.a en Groen hameren al jaren op dezelfde nagel: ook een kleine gemeente als Berlare moet haar verantwoordelijkheid nemen om de klimaatverandering het hoofd te bieden. Daarom vraagt gemeenteraadslid Cindy Roelandt onder meer dat de gemeente zich engageert op vlak van duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. 

“Op beleidsvlak vragen we onder meer dat het bestuur de engagementsverklaring ‘global goals, local focus’, ondertekent. Deze engagementsverklaring werd gelanceerd door de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en werd intussen door een groot deel van de gemeentebesturen ondertekend.”

“De droogte van de afgelopen maanden maakt onze vraag ook zeer actueel, de afgelopen maand april was één van de droogste ooit gemeten. Dit is geen uitzondering want ook in onze contreien laat de klimaatverandering zich gelden. Warmere zomers zijn misschien leuk, maar er zijn ook minder leuke veranderingen: de aanhoudende droogtes brengen onze landbouwers serieus in de problemen en bedreigen zelfs de aanvoer van ons kraantjeswater.”

“Wat de meeste mensen niet beseffen is dat Vlaanderen één van de droogste regio’s van Europa is.  Dit komt door een combinatie van een hoge bevolkingsdichtheid en een relatief beperkte aanwezigheid van oppervlakte- en grondwater. De klimaatverandering brengt ons serieus in de problemen.”, pikt Stefaan Vermeulen, voorzitter Groen, in. 

“We vragen ook zeer concrete maatregelen van ons gemeentebestuur om aan de toenemende droogteperiodes het hoofd te bieden. Een quick-win is consequent kiezen voor waterdoorlatende bestrating bij de (her)aanleg van wegen en parkings. En waarom niet de speelplaatsen van onze scholen vergroenen.”

Christelle Vanhouwe, ondervoorzitter sp.a,  maakt zich dan weer druk over de grote hoeveelheden water, die aan bouwwerven in de riolering vloeien wanneer de bouwplaats drooggelegd wordt. “Dit gaat soms om verschillende duizenden liters per uur, die in de riool weglopen, terwijl regenputten van mensen leeg staan en de lokale boeren elke druppel kunnen gebruiken.”

Het water op een andere plaats terug in de bodem laten infiltreren is steeds aangewezen (en soms zelfs verplicht), maar indien dit niet kan, wil sp.a-Groen aannemers stimuleren om met lokale landbouwers samen te werken om het opgepompte water te recuperen. 

Het gemeentebestuur moet ook investeren in collectieve waterputten en WADI’s in de dorpskernen. WADI staat voor  Water Afvoer Drainage Infiltratie en zijn lage zone’s op onverharde pleinen waar het water zich verzameld en de bodem kan binnendringen. 

Tenslotte moet de gemeente inzetten op bewustwordingscampagnes en tips voor haar bevolking. “Met enkele eenvoudige maatregelen kunnen gezinnen een pak water besparen, goed voor hun portemonnee en het milieu.”

Cindy Roelandt besluit: “Werk aan de winkel op lokaal vlak om de wereld te redden.

______________________________________________________________________

Meer informatie:

Bijkomende informatie:
https://www.vvsg.be/kennisitem/vvsg/sdg-engagementsverklaring

https://www.vvsg.be/kennisitem/vvsg/wat-zijn-de-duurzame-ontwikkelingsdoelstellingen

De zitting is digitaal te beluisteren via http://web-berlare.streamovations.be.

Cindy Roelandt, gemeenteraadslid, sandyroelandt@outlook.com, 0478 22 27 57 

foto Cindy Roelandt:
https://drive.google.com/file/d/154_7kmZsUB8f33s7LI9HuJCuEs0ok25Z/view?usp=sharing

Stefaan Vermeulen, voorzitter Groen, Vrms78@gmail.com

Foto Stefaan Vermeulen

https://drive.google.com/open?id=12mIANZlzZzpcWs51wYmbtX3oJOVzUsZB

Bruno Verbeken, fractievoorzitter sp.a-Groen, bruno.verbeken@gmail.com

Foto Bruno Verbeken
https://drive.google.com/file/d/1askj6SOGtEbBYslA4s62ECOFnuonUAKD/view?usp=sharing

Marcel Vinck, voorzitter sp.a, marcel.vinck@gmail.com

Foto Marcel Vinck: https://drive.google.com/file/d/1rBQWZ0pmJuF41wklqWHVYalpRcYArx4y/view?usp=sharing

Christelle Vanhouwe, ondervoorzitter sp.a, vanhouwe.christelle@telenet.be

Foto Christelle Vanhouwe:

https://drive.google.com/file/d/11sls_SBB4XPZkrAcu19IIa3AdQkuagis/view?usp=sharing

Persverantwoordelijke

Jan Van Hee

0486 18 88 24

jkvanhee@gmail.com

Over Jan

Manager of People and Information.
Dit bericht werd geplaatst in Berlare, Lokaal beleid en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.