Vooral mensen in armoede zijn slachtoffer van de sluiting van Nieuwdonk

Afgelopen weekend werd de Nieuwdonk overrompeld door dagjestoeristen, veel meer dan het maximum van 2000. Daarenboven bleek een pak mensen de coronamaatregelen niet ernstig te nemen en zelfs voor overlast te zorgen. Er waren te weinig ordehandhavers en stewards aanwezig om de veiligheid van de aanwezigen te garanderen. 

sp.a-Groen beseft dan ook dat het gemeentebestuur geen andere mogelijkheid had dan het domein te laten sluiten. Hopelijk kan het vrijdag zonder problemen geopend worden.

Toch kon dit vermeden worden indien het provinciebestuur sneller in actie gekomen was en eerdere signalen serieus genomen had. De provinciale domeinen de Gavers en de Sterre hadden in het verleden reeds een verplichte reservatie en registratie met succes ingevoerd om overlast en overrompeling te vermijden. 

Dat het provinciebestuur verklaart dat de het door de structuur van Nieuwdonk heel moeilijk is om een reservatiesysteem op te zetten. Volgens sp.a-Groen zijn dit vooral vage argumenten om te maskeren dat ze schromelijk te laat in actie schoten. Bij de overname door de provincie op 1 januari 2019 klonk het nog zo: ”de Provincie kan met haar knowhow, ruimere financiële mogelijkheden en synergievoordelen de uitbating op een nog hoger niveau brengen.”

We zijn er van overtuigd dat een ticketingsysteem, strengere toegangscontrole en toezicht door stewards snel op poten gezet kan worden. 

We zijn hier zeer gevoelig voor omdat een dagje aan de Nieuwdonk voor mensen in armoedesituaties vaak de enige betaalbare manier om te ontsnappen aan de hitte deze dagen. “Recreatiedomeinen sluiten, treft vooral mensen in armoede”, zeggen wij niet alleen, maar ook Koen Trappeniers, directeur van Welzijnszorg.

Over Jan

Manager of People and Information.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.