Berlare, 19 november 2020
sp.a/Groen berlare is blij dat het gemeentebestuur gezorgd heeft dat er extra bussen kunnen rijden op de spitstijden in deze coronatijden. Die zijn broodnodig om de overbevolking op de bussen te vermijden. Toch vreest sp.a/Groen dat dit een druppel op de hete plaat van de vervoersregio zal zijn.
Eind 2021 zal ons openbaar vervoer er helemaal anders uitzien, want Vlaanderen wordt verdeeld in 15 vervoerregio’s. Berlare valt onder regio Aalst.
“Berlare is zeer slecht bedeeld op vlak van openbaar vervoer.”, verklaart gemeenteraadslid Jan Van Hee (sp.a-Groen). “Wij vrezen dat met de introductie van de vervoersregio de toestand niet zal verbeteren, integendeel.”
“Niet dat er in onze gemeente veel openbaar vervoer is af te bouwen.” gaat Christelle Vanhouwe, ondervoorzitter sp.a Berlare en moeder van een kind met een zware handicap, verder. “Uit recente cijfers van Vlaams minister Lydia Peeters blijkt dat er in Berlare in totaal 53 bushaltes (uitgezonderd belbushaltes) zijn. 0 daarvan zijn toegankelijk voor mensen met een rolstoel (en bij uitbreiding kinderwagens) of voor mensen met een visuele handicap, door bijvoorbeeld ribbellijnen of rubbertegels.”
Reizigers uit landelijk gebied, zoals Berlare, zullen volgend jaar moeten rekenen op flexbussen, taxi’s en deelauto’s. Een nieuwe ‘mobiliteitscentrale’ moet dat aanbod voor dit ‘vervoer op maat’ samenbrengen, plannen en factureren aan de reizigers via een app.
Van Hee gaat verder: “Maar de tarieven voor dat aanbod liggen nog niet vast. Zullen mensen in Berlare en andere landelijke gebieden meer moeten betalen voor dat ‘vervoer op maat’ dan voor een rit op de gewone bus van De Lijn die enkel nog in en tussen de steden zullen rijden? Het budget dat toegekend werd door de Vlaamse regering naar de 15 verschillende vervoerregio’s is hiervoor alvast ontoereikend.
We merken dat delen van Berlare, vooral omgeving Uitbergen, zelfs niet gedekt zullen worden door dit zogenaamd flexvervoer.
Zal Uber ingeschakeld worden voor dit Flexvervoer? Het feit dat Uber vanaf nu beschikbaar zal zijn in heel Vlaanderen, stemt me alvast niet gerust. Ik vrees voor dure ritten en geen verzekerd aanbod. En dan zeg ik nog niets over de arbeidsomstandigheden van deze taxichauffeurs.
Openbaar vervoer moet toegankelijk blijven voor iedereen. Daarom moet het vervoer op maat hetzelfde tarief hanteren als op de bussen van De Lijn, in alle vervoersregio’s. De sociale opdracht van het openbaar vervoer mag niet in het gedrang komen.
Voor het vervoer op maat zijn de lokale besturen zelf verantwoordelijk. Sommige lokale besturen schakelen vrijwilligers in om senioren te vervoeren.
Stefaan Vermeulen, voorzitter van Groen Berlare gaat verder: “Meer dan een jaar geleden, op de gemeenteraad van september 2019, heeft Cindy Roelandt (sp.a-Groen) het voorstel voorgelegd om een systeem van betaalbare deelauto’s in Berlare te introduceren. Het schepencollege ging dit onderzoeken, maar tot op heden is het op dat front muisstil. We staan niet alleen met deze vraag: het was ook één van de concrete voorstellen op de Klimaattafel in Berlare van afgelopen september. De vraag is wanneer dit in Berlare, Overmere en/of Uitbergen wel mogelijk zal zijn?”
Sinds enkele maanden kunnen de inwoners van de buurgemeente Laarne (en deelgemeente Kalken) gebruik maken van Cambio. Naast Cambio is er natuurlijk ook Partago of Dégage.
Jan Van Hee besluit: “Vooral senioren, mensen met een handicap en andere kwetsbare mensen dreigen van deze negatieve vervoersrevolutie de dupe te worden. Kwetsbare mensen dreigen opgesloten te worden in hun omgeving.”