Nadenken in het beroepsonderwijs

bron: wikimedia commons

Mijn eerste opdracht in het onderwijs, begin jaren negentig, was een interim in het beroepsonderwijs. Ik mocht Nederlands en maatschappelijke vorming geven aan die pubers. Twee vakken onderaan de ranking van hun interesses.

Gezweet dat ik heb, maar, man, wat heb ik heimwee naar die klassen. Sindsdien heb ik me nooit zo nuttig meer gevoeld in het onderwijs. Ik was jong, had een missie en was toen al een regelrechte “goestingdoener”.

Ik gooide het verplichte leesvoer de vuilbak in (sorry, Anton Van Wilderode) en liet ze sappige en hilarische stukken uit Kartonnen Dozen lezen. Boem Paukeslag: een levendig debat over homoseksualiteit … en de vraag waar ze terecht konden om dit boek helemaal te lezen.

Bij maatschappelijke vorming was een les over ruimtelijke ordening voorzien (ja, ik kon zelf ook de geeuw maar net onderdrukken), maar die liet ik vrij snel overgaan naar een discussie over democratie en politieke vertegenwoordiging.

Eén van de leerlingen gaf me toen een les die ik sindsdien meedraag in mijn politiek engagement: “Tja, meneer, het is toch niet verwonderlijk dat wij geen interesse hebben in politiek of dat we ons niet vertegenwoordigd voelen. Hoeveel arbeiders zitten er in het parlement? Hoeveel mensen met mijn roots zitten er in het parlement? Moet het parlement niet iedereen vertegenwoordigen?”

Zie ook:

Filosoferen vindt de weg naar het beroepsonderwijs (De Standaard)

“Dat filosoferen een apart vak wordt in het katholiek onderwijs en ook leerlingen in het bso er kennis mee maken, vindt filosofe Griet Galle een goede zaak. ‘Het wapent leerlingen tegen fake news.”

Over Jan

Manager of People and Information.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.