Vooruit en Groen wil dat Gemeente Berlare niet meer participeert aan activiteiten waar reclame voor gokken gemaakt wordt

In augustus gaan, sinds een corona-pauze, in Berlare de Waterfeesten opnieuw door. Dit is een zomerfestival voor het ganse gezin op en rond het Donkmeer, met optredens, attracties en animaties voor jong en oud. Het is er telkens weer over de koppen lopen. 

“Op laatste editie was een gokbedrijf één van de hoofdsponsors. Dit willen we, als Vooruit en Groen, niet meer zien gebeuren. De Waterfeesten zijn immers een familiegebeuren, dat zich richt op gezinnen met jonge kinderen.”, zegt Jan Van Hee, gemeenteraadslid Vooruit en Groen. 

Tijdens corona is het aantal mensen met gokverslaving sterk toegenomen en floreert de gokindustrie als nooit tevoren. Dit merk je onder meer aan de sponsoring van grote sportclubs en events en het feit dat Golden Palace zomaar 170 winkels van BPost (Press Shop en Relay) kan en wil overnemen. 

1 persoon op 100 heeft een gokproblematiek. Dat lijkt niet veel, maar als je dat intrapoleert naar Berlare zijn dat ongeveer 150 mensen. Een belangrijke vaststelling is dat vooral bij jongeren de verslaving groeit, volgens de laatste cijfers vertoont 1,2% van de jongeren onder de 26 jaar risicogedrag. Nog opmerkelijker is dat bij leden van sportclubs dit oploopt tot 5%. 

In de feiten heeft gokverslaving een grote impact op de hele familie, met zware mentale én financiële gevolgen voor de betrokkene en hun omgeving. Geen wonder dat er steeds meer stemmen opgaan om gokreclame te weren. 

Ondermeer de Hoge Gezondheidsraad en de Gezinsbond pleiten voor een totaal verbod op gokreclame. Stad Gent toont het goede voorbeeld door alle gokreclame uit het stadsbeeld te weren. Vooruit in het Vlaams Parlement recent een volledig verbod op gokreclame bij de VRT voor. 

Ook in Berlare floreren twee gokbedrijven aan de Donk en Vooruit en Groen wil ook in Berlare reclame voor dit soort bedrijven aan banden leggen.

“In een gemeente waar de armoede sterk toeneemt en waar de ondersteuning van kwetsbare gezinnen ondermaats is, is het vermijden van bijkomende verlokkingen om mensen in de miserie te stoppen, een zegen.”, verklaart Jan Van Hee. 

Daarom wil Vooruit en Groen dat elke activiteit waaraan Gemeente Berlare zijn medewerking verleent, in welke vorm dan ook, vrij is van gokreclame. De Fractie Vooruit en Groen legt de volgende maatregel voor op de gemeenteraad van 28 maart:

Elke activiteit, die de Gemeente Berlare organiseert, waaraan de Gemeente Berlare meewerkt of die de Gemeente Berlare subsidieert, moet alle reclame voor gokken weren.  

Voor cijfergegevens over gokken:

https://www.vad.be/catalogus/detail/factsheet-gokken

Herbekijk of herbeluister de gemeenteraad via:
https://www.youtube.com/user/gemeenteberlare
of
https://www.berlare.be/gemeenteraad-zittingen-verslagen-en-besluiten.html

Over Jan

Manager of People and Information.
Dit bericht werd geplaatst in Berlare, Lokaal beleid en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.