Data en verandering: een inleiding

Linked open data
Wikipedia

Data is niet meer weg te denken in onze informatiesamenleving. Overheden, bedrijven en andere organisaties gebruiken data in al hun kerntaken. Vandaag de dag zijn de meest succesvolle organisaties zij die snel en flexibel kunnen inspelen op veranderingen in de omgeving en kansen en uitdagingen kunnen voorspellen. De sleutel hiervoor is het effectief en efficiënt gebruik maken van data en informatie door analisten en managers.

Data en informatie kunnen daarom ook beschouwd worden als de vierde productiefactor in onze economie, naast arbeid, grondstoffen en kapitaal. Data verzamelen, structureren, vindbaar maken, met elkaar verbinden, … is immers één van de belangrijkste economische en maatschappelijke activiteiten geworden.

Door het vervagen van allerlei grenzen tussen dienstverlening en productie, tussen de verschillende markten en door de steeds snellere veranderingen, wordt ook de druk op de organisaties steeds groter om externe omgevingen grondig te evalueren op het vlak van strategische planning. Ten slotte moeten organisaties hun plannen en activiteiten voortdurend bijsturen. De wisselwerking tussen de organisatie en haar relevante omgeving is de vierde factor en van cruciaal belang voor het succes van de organisatie, omdat door de continue uitwisseling van informatie de acceptatie voor interne en externe belanghebbenden groter wordt. Hiervoor kan verwezen worden naar het peil van innovatie, efficiëntie en betrokkenheid van de leden van die organisatie.

Organisatieverandering is waarschijnlijk één van de meest bestudeerde onderwerpen in de organisatie- en managementtheorie. Een succesvolle implementatie is immers niet alleen afhankelijk van technische vakkennis maar ook van change management skills.

Organisaties zijn, als open systemen, afhankelijk van hun omgeving en daarom worden de veranderingspraktijken van organisaties tot op zekere hoogte bepaald door de buitenwereld.

Organisatieverandering is mogelijk om te plannen, controleren en beheren zoals elk ander organisatieproces (Styhre, A. (2002). Non‐linear change in organizations: organization change management informed by complexity theory. Leadership & Organization Development Journal, 343-351.)

Leidinggevenden in organisaties krijgen bij verandering vaak te maken met weerstand of gelatenheid. De kunst is dus het aanpassingsvermogen en de bereidheid tot verandering van de medewerkers te vergroten. Digitale transformatieprocessen mogen ook niet eindeloos aanslepen.

Change management verwijst naar een noodzakelijke of wenselijke verandering in een organisatie, die een aanzienlijke verstoring van de dagelijkse activiteiten veroorzaakt/zal veroorzaken. Hiervoor is echter geen pasklaar receptenboek beschikbaar, iedere context is uniek en je krijgt meermaals te maken met onverwachte obstakels in het veranderproces.

De uitdaging is een goed evenwicht te vinden tussen business as usual en veranderinitiatieven. Kunnen omgaan met constante verandering is dé 21e century skill bij uitstek.

Over Jan

Manager of People and Information.
Dit bericht werd geplaatst in Informatiemanagement en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.