
Op de gemeenteraad van 9 mei kwamen we te weten dat gemeente Berlare over tot de openbare verkoop van 15 percelen grond die gelegen zijn in het reservaat de Heidemeersen in de buurt van de Beukenlaan en Heidkasteeldreef. Dit is het verkwanselen van natuurgebied om de slecht beheerde gemeentekas bij te spekken.
Al deze gronden liggen in groenbestemming op het gewestplan nl ‘Parkgebied’ en ook in het visiegebied van het erkend reservaat De Heidemeersen.
Wat gaat er nu mee gebeuren? Verkopen en de beperkingen in de exploitatie verdoezelen? Met nog meer, terecht, boze eigenaars van gronden tot gevolg?
Natuurpunt heeft alle ettelijke keren te kennen gegeven dat ze de gronden in beheer willen nemen, maar op hun vraag kwam nooit een antwoord. Natuurpunt beheert daar in de buurt ondermeer ‘t Stampkot en de duingebied aan school Ten Berge).
We zijn dan ook zeer teleurgesteld te vernemen dat de gemeente openbaar wil verkopen zonder overleg met de natuurbeheersorganisaties.
We vragen dan ook om af te zien van deze verkoop om volgende redenen:
- De percelen liggen in groengebied dus natuur moet voorrang krijgen. Als lokale overheid wordt je geacht in te zetten op behoud van groene ruimte en natuur dus biodiversiteit.
- In andere gemeenten worden dergelijke gronden sowieso in beheer gegeven van de terreinbeherende verenigingen, zoals Natuurpunt of vzw Durme.
- Sommige gemeenten voorzien zelfs een budget voor aankoop van dergelijke percelen door deze organisaties. Meer nog, bepaalde gemeenten dekken gedeeltelijk of volledig de restfinanciering wanneer de terreinbeherende vereniging zelf aankoopt. Dit was zelfs voorzien in het gemeentelijk milieubeleidsplan Berlare 2005‐2009, maar is nooit uitgevoerd.
- Berlare zou hier dus net het omgekeerde doen !
- De percelen liggen in het visiegebied van erkend reservaat De Heidemeersen.
- Dit druist in tegen het charter over biodiversiteit dat gemeenten Wichelen, Wetteren, Laarne en Berlare met Natuurpunt destijds hebben afgesloten te Schellebelle in 2009. Daar staat letterlijk:
Door de ondertekening van het charter engageert de gemeente zich om vooruitgang te boeken op 5 terreinen. Oa. Gebiedsgericht: restfinanciering, gemeentelijke gronden in beheer krijgen, … - Het zijn gemeenschapsgronden. Dan verwacht je toch dat de gemeente er iets mee doet dat van algemeen nut is. Hier gaat men verkopen met een duidelijke voorkeur voor particulier belang.
Terreinbeherende verenigingen kunnen dit niet meer kopen, omdat de aankoopsubsidie van de Vlaamse overheid niet kan gebruikt worden bij de aankoop van een gemeenschapsgoed. - In tijden van klimaatopwarming en de vraag van de Vlaamse overheid aan lokale besturen om extra te bebossen zijn deze gronden toch wel een buitenkans om dit te realiseren. Het verder beheer hoeft de gemeente niets meer te kosten bij overdracht naar de terreinbeherende vereniging.
Een tijdje geleden keurden we hier het Klimaatplan goed. Is dat een vodje papier?
“Andere eigenaars moeten de letter van de wet naleven, terwijl het gemeentebestuur afspraken en reglementen naast zich neer kan leggen.”
Het gemeentebestuur pakt graag uit met onze groene gemeente, terwijl ze hierbij vooral de pluimen van anderen op de eigen hoed steekt. Dat zou zelfs niet zo erg zijn, moesten ze zelf hun groengebied niet verkwanselen.
We hopen dat Gemeente Berlare de gronden een functie biedt van openbaar nut en de uitbouw van klimaatrobuuste natuur versterkt. Indien het in de handen van de gemeente blijft, kunnen alle mensen daar van de natuur genieten en heeft dit extra uitstraling aan ons imago van groene gemeente.