Volksgezondheid gaat altijd voor!

Dit weekend vinden de Waterfeesten plaats in Berlare aan het Donkmeer, een fantastisch familiefestival voor jong en oud.

Vooruit maakt zich echter wel grote zorgen over de volksgezondheid want blauwalgen woekeren op dit moment welig in het Donkmeer. Blauwalgen zijn bacteriën die een olieachtige drijflaag vormen op het water en sterk giftig zijn voor mens en dier. Niet alleen zwemmers, maar ook mensen die in de buurt komen van spatwater kunnen geïnfecteerd worden. Deze bacteriën kunnen zorgen voor ernstige luchtweginfecties en zelfs het zenuwstelsel aantasten.

In de afgelopen jaren is het een steeds terugkerend probleem bij warm weer. Daarom vindt Vooruit het niet verantwoord dat het gemeentebestuur “Ter Land, Ter Donk en Meer” laat doorgaan. Dit is een populair spel waarbij deelnemers een parcours moeten afleggen over het water naar een bel, met kans dat ze in het water vallen.

Ook de Vlaamse Milieumaatschappij vraagt om dit spel niet te laten doorgaan om de gezondheid van de deelnemers niet in gevaar te brengen. Het gemeentebestuur heeft hier geen oren naar en communiceert onduidelijk. Volgens hen is “het niet de bedoeling dat deelnemers in het water vallen”, maar vertellen er niet bij hoe ze dat gaan vermijden.

Vooruit vindt dit absoluut onverstandig en het Open VLD en N-VA-gemeentebestuur geeft geen blijk van goed bestuur omdat volksgezondheid de belangrijkste kerntaak is van de gemeente én omdat dit een terugkerend én voorspelbaar probleem is, waarvoor een alternatieve activiteit kon voorzien worden.

Ik wens iedereen prettige én gezonde waterfeesten!

Over Jan

Manager of People and Information.
Dit bericht werd geplaatst in Berlare, Lokaal beleid, Nieuws en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.