De N-VA is zo lief, meneer

Ondanks de speldeprikjes van de N-VA-Berlare in hun laatste huis-aan-huis-blad (december 2017) over de begraafplaatsen, Pa en Gijs, de oude AMI en het kasteelpark, is de partij in de gemeenteraad (en OCMW-raad) opvallend welwillend naar de Vld-meerderheid toe.

Uiteraard moeten ze zich openlijk manifesteren als een oppositiepartij, maar dat staat in schril contrast met hun standpunten en stemgedrag in de laatste gemeenteraden. Zou hier meer aan de hand zijn?

In de wandelgangen wordt immers gefluisterd over voorzichtige gesprekken in functie van voorakkoorden. Er zijn immers verkiezingen in 2018 en de N-VA lijkt een gegeerde bruid te zijn. Volgens “kreten en gefluister” in de coulissen van de gemeenteraad zijn zowel CD&V en Open Vld in gesprek met deze partij.

Hier zit ook een duidelijke logica in. Open Vld zit immers niet langer in de winning mood, ze krijgt steeds meer kritiek te verwerken en er is steeds meer gemor bij de bevolking (prijs van het OCMW-rusthuis, de begraafplaatsen, infrastructuurwerken, …). Het zit er dik in dat ze bij de volgende verkiezingen hun absolute meerderheid zullen verliezen en nu echt een coalitiepartner zullen nodig hebben. Om op veilig te spelen zullen ze een partner nodig hebben met meer dan één zetel.

Ook CD&V lonkt naar de N-VA. Zij hopen om hun vrije val sinds 1994 eindelijk te keren en er enkele zetels bij te winnen. Ze zijn alvast goed bezig zich te profileren. Met veel geluk en boterhammen kunnen ze samen de meerderheid breken.

Quo vadis sp.a? Sp.a, als enige progressieve partij, moet haar rol spelen, maar daarvoor zal de partij zich moeten versterken en vernieuwen en zich duidelijker profileren. En vooral ambitie tonen. Op dezelfde éénpersoonspartij / Vld-appendix zit nu ècht niemand meer te wachten. De kiezers niet, de mogelijke coalitiepartners niet.

noot 6 november 2018: in september 2017 stapte schepen Wim Arbijn op uit de sp.a en begon, samen met enkele getrouwen, een nieuwe partij: Gemeentebelangen. Dit gebeurde na aanhoudende interne kritiek op het gebrek aan sociale klemtonen in zijn beleid. Sp.a kwam dit vertrek zeer snel te boven en trok, samen met Groen, naar de verkiezingen met een ongegeneerd progressief programma.

Toch lijkt de  N-VA haar eieren in de mand van de Vld te leggen, want de kans is zeer groot dat de Vld  de grootste partij blijft en dus het meest kans heeft om in het bestuur te zitten.

Zowel in de OCMW-raad als in de gemeenteraad stemde de N-VA mee met de  prijsstijging van het OCMW-rusthuis en hadden daar een goede “tsjeverige” enerzijds-anderzijds-uitleg voor. Ook terug te vinden op hun website.

Ze waren best tevreden met de beperkte tegemoetkoming voor de buzzy-pass voor scholieren. Ook de begroting die de meerderheid voorlegde werd door de N-VA, als goede huisvaders, probleemloos goedgekeurd.

Maar het vel van de beer zal pas verkocht worden als hij geschoten is…

Over Jan

Manager of People and Information.
Dit bericht werd geplaatst in Berlare, Lokaal beleid, Nieuws en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.