Een menswaardig bestaan betekent een menswaardig einde

464697593_1280x720Een tijdje geleden kreeg ik van een Dendermondse collega de vraag, of er in onze Woonzorgcentra de mogelijkheid van vrije keuze van het levenseinde (euthanasie) vastgelegd is.

Zo’n vraag ligt me nauw aan het hart omdat ik wrange herinneringen bewaar aan het levenseinde van verschillende familieleden, waarbij de doodsstrijd onnodig lang werd gerekt.

Dat dit een maatschappelijk probleem is, werd enige tijd geleden aangetoond door een woon- en zorgcentrum dat weigerde de laatste wil, euthanasie, van een terminaal zieke bewoner uit te voeren.

Deze zaak kreeg zelfs internationale weerklank, vooral in de conservatief-christelijke media.

In Dendermonde wordt zowel in het kwaliteitshandboek (onderdeel “comfortdossier”), als in de werkgroep “vroegtijdige zorgplanning” aandacht besteed aan de wensen van de patiënt, ook als het gaat over actieve levensbeëindiging op vraag van hem of haar.
Als instelling staan we open voor de wens van onze bewoners. In voorkomend geval zullen afspraken gemaakt worden met de behandelend arts en de CRA (coördinerend en raadgevende arts).

In de afsprakennota van het OCMW-Woonzorgcentrum van Overmere lezen we:
Art. 36: palliatieve zorg
In de laatste levensfase wordt getracht om in de vertrouwde omgeving van de eigen zorgflat bescherming, comfort en geborgenheid te geven. Wanneer een medische behandeling niet meer helpt en het levenseinde nadert, krijgt de kwaliteit van leven een andere betekenis. De nadruk wordt dan gelegd op comfortzorgen : enerzijds het wegnemen van pijn en andere hinderlijke symptomen en anderzijds de aandacht voor psychologische, levensbeschouwelijke en sociale begeleiding van de bewoner en zijn familie. De leden van het zorgteam zijn opgeleid in de palliatieve hulpverlening en bieden, in overleg, de
best mogelijke ondersteuning. (cfr. kwaliteitshandboek woonzorgcentrum Ter Meere – 2.1.1. intentieverklaring palliatieve zorgverlening)

Art. 37: euthanasie
Er wordt op een ethische en wettelijke manier omgegaan met een vraag naar euthanasie. Hierbij houden we rekening met onze opdrachtverklaring, waarin we een dienstenpakket aanbieden dat zo dicht mogelijk aansluit bij de noden/behoeften van onze bewoners zodat een zo maximaal mogelijke zorg-op-maat aanbod tot stand komt. (cfr. verpleegkundig handboek – 2.06 procedure voor euthanasie)

De toestand in het wzc Kruyenberg is minder duidelijk. Kruyenberg is immers een commercieel rusthuis, via Anima Care, in handen van de holding Ackermans & Van Haaren. Een kwaliteitshandboek of afsprakennota staat niet online, het enige wat we kunnen lezen is:

Residenten die palliatieve zorgen nodig hebben geven we een extra warm onthaal. Wij streven naar een optimale begeleiding van de bewoners en hun naasten.

Een waardig leven betekent ook een waardig levenseinde.

Over Jan

Manager of People and Information.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie, Lokaal beleid, visie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Een menswaardig bestaan betekent een menswaardig einde

 1. willy de schepper zegt:

  Jan,
  Onze twee rust en verzorgingstehuizen zowel in Berlare als in Overmere hebben een open en goed palliatief beleid. Binnen de maand wordt op initiatief van de hoofdverpleegkundige een gesprek met de behandelende huisarts en de verzorgde gast georganiseerd als dit niet reeds spontaan gebeurde. Hierbij staat zoals het moet de klient of patient centraal. Ook de familie wordt daarbij betrokken maar de wil van de gast is het enige wat telt. Familie kan inderdaad divergerende ideeen hebben omtrent levenskwaliteit, overleven en overlijden.
  Dit gesprek of liever nog dit continuum aan gespreken wordt schriftelijk vastgelegd en ondertekend en in geval van discussie tussen familieleden onderling is het de enige maatstaf. Regelmatige herbevraging hoort hierbij.
  Aan allen die deze blog opvolgen.
  Vroegtijdige zorgplanning is belangrijk in deze tijd dat mensen straks een bijna eeuwig leven op deze planeet kunnen verwachten. Zorgplanning gaat vooral over zorg: wat verwacht je nog van het leven, hoe uitgebreid zie je je eigen verzorging, verkies je ziekenhuisopname en buisjes overal, wil je nog maximale levenskwaliteit of levensduur? Wacht niet en zet je zorgplanning nu reeds op papier. Als je dementerend bent is het te laat om nog iets te wensen. Het voorbeeld van Hugo Cl. strekt ethisch niet tot navolging. Een demente kan op dit moment wettelijk geen euthanasie vragen. Dus wacht niet tot die vraag van de hoofdverpleger/ster komt bij je eerste opname in een RVT/ROB.
  Deze zorgplanning vermijdt discussies onder familieleden waarbij de ene dochter tegenstrijdige wensen heeft met de andere zoon, twijfel in het zorgcentrum, vragen en onzekerheid bij de huisarts.
  Om onaangename verrassingen te vermijden bespreken we zoveel dingen in ons leven.
  Waarom niet onze laatste reis? zie http://www.delaatstereis.be
  Zie ook http://www.palliatief.be en http://www.pallialine.be en bespreek het met je huisarts.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.