Een reservaat genaamd Berlare, Overmere en Uitbergen

20140624_175842Ooit van NDD gehoord? NDD staat voor Nature Deficit Disorder, de verzamelterm voor het effect van het leven zonder natuurbeleving, in kunstlicht en zonder al te veel beweging. Dit zorgt vooral bij kinderen voor psychologische en fysieke klachten. Dit syndroom werd voor het eerst beschreven door Richard Louv. We laten het wetenschappelijke gehalte even in het midden, maar het is een feit dat het “buitenleven” een positieve invloed heeft op de gezondheid. Rond de Donk mogen we niet klagen over die natuurbeleving en de talrijke mogelijkheden om er met het gezin op uit te trekken.
Als inwoner durven we het wel eens vergeten, we wonen in één van de mooiste stukjes van Vlaanderen. De Meersen, de Gratiebossen, de Scheldeboorden, de Hoge Berg en uiteraard De Donk. Stukjes natuur om te koesteren. Gelukkig gaan we er (voorlopig) vrij zorgzaam met om en doen gemeente en vrijwilligers de nodige inspanningen.Nog zo’n mooie plek is ’t Stamkot, gelegen langs de Leopolddreef en de Heidekasteeldreef, dat in 2016 in beheer van Natuurpunt vzw kwam. Sinds dan maakt het deel uit van een groter geheel, het erkende natuurreservaat ‘Heidemeersen’.

De Vlaamse Landmaatschappij en het Agentschap Natuur en Bos benoemde het gebied het “Land van Meersen en Meer” en strekt zich uit over de gemeenten Wichelen, Wetteren, Berlare en Laarne. In dit gebied zijn reeds vele en mooie routes voor wandelaars en fietsers naar de verschillende toegangswegen. De VLM en het agentschap gaan nog meer investeringen doen om die in de toekomst nog aantrekkelijker te maken.

Een jaar geleden gaf minister Schauvliege groen licht voor natuurinrichtingswerken in de omgeving van Berlare Broek en het Donkmeer, goed voor zo’n 379 hectare. Het begin van de werken is gepland in de loop van 2018 (in 2014 was er reeds een eerste reeks werken) en zal vooral de oorspronkelijke vegetatie in ere herstellen waardoor ook de fauna zal aangetrokken worden. Hiervoor gaan Agentschap voor Natuur en Bos, de gemeente Berlare, Intercommunale Dender-Durme-Schelde, vzw Durme en de polder tussen Schelde en Durme samen werken.Donkmeer

In het kader van dat natuurinrichtingsproject (NIP) wordt de natuur rond het Donkmeer in zijn oorspronkelijke staat hersteld.  Zo krijgt de Eendenkooi  een volledige make-over: de aaidieren verhuizen naar de Nieuwdonk en de vogelkooien verdwijnen. Er komt een speelweide en de natuur wordt in zijn natuurlijke staat hersteld. De werkzaamheden beginnen binnenkort.

De aanwezige dieren werden “verloot” onder mogelijke liefhebbers. Of deze werkwijze  beantwoordde aan de normen van het dierenwelzijn laten we nu even in het midden. Bijkomend kan de vraag gesteld worden of het huidig concept van “aaidieren”  uberhaupt nog in overstemming gebracht kunnen worden met het dierenwelzijn, vooral omdat steeds meer aaidierenweides gesloten worden wegens een gebrek aan respect van de bezoekers voor die dieren. Zo sloot Planckendael haar kinderboerderij afgelopen juli.
25188584_10208363669528182_1626319699_nDe veranderingen aan de Eendenkooi passen in het Natuurinrichtingsproject (NIP) van de Vlaamse overheid, dat gericht is op de herstelling, ontwikkeling en het behoud van natuurwaarden. De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) betaalt het grootste deel van de werken.

Regelmatig worden inspanningen gedaan om kinderen te laten kennis maken met en te laten genieten van onze natuur en haar grote en kleine levende wezens. Het speelbos in het Kasteelpark is een succesvolle investering om kinderen het buitenleven te laten ervaren.

Het weinig populaire Museum Donkmeer krijgt ook een nieuwe bestemming in functie van natuureducatie. Het moet een natuurbelevingscentrum worden. Toch lijkt 243.500 euro voor verschillende waarnemers aan de hoge kant voor de herinrichting van het museum. Positief is dat vzw Durme een onderkomen krijgt in het museum. Vzw Durme doet schitterend werk voor natuurbehoud in onze omgeving.

Eén van de grootste uitdagingen voor onze gemeente op vlak van natuurbehoud is het massale zwerfvuil. De dure vuilzakken zullen er waarschijnlijk voor iets tussen zitten.

Eerst 7 Vlaamse gemeenten, daarna 36 riepen op om statiegeld voor blik en plastic in te voeren om het zwerfvuil te bestrijden. Geen wonder, want zwerfvuil kost de Vlaamse gemeenten 100 miljoen euro per jaar. Voorstanders van statiegeld hebben zich verenigd in de Statiegeldalliantie en groepeert meer dan 100 Vlaamse en Nederlandse organisaties en bedrijven. Dit zal niet alle problemen oplossen, maar zou een grote stap vooruit zijn. Tijd dat ook Berlare zich hiervoor uitspreekt.

Noteer alvast in je agenda: op zondag 22 april gaat Curieus Berlare samen met vzw Durme wandelen in de Paardenweide.

Over Jan

Manager of People and Information.
Dit bericht werd geplaatst in Berlare, Lokaal beleid, Nieuws, visie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.