Feestrede laureaten 4e Solidariteitsprijs 2018 Greta Van Boven en Filip De Sutter

IMG_20180430_204715Voor de vierde keer overhandigen de progressieve organisaties de Solidariteitsprijs. Dit is een prijs die we uitreiken aan een persoon of groep, die zich belangeloos inzet voor de medemens. De winnaar krijgt een kunstwerk. In het verleden werd dit geschonken door de in 2016 overleden topfotograaf én gewezen sp.a-voorzitter Marc Van Gysegem. Marc kreeg trouwens afgelopen weekend de kunstgalerij van CC Stroming naar zich vernoemd. Morgen op 1 mei om 11u gaat het Berlaars salon van start in het kasteelpark én ook daar zal speciale aandacht zijn voor Marc. We nodigen dan ook iedereen uit om aanwezig te zijn. Een rood accent of een roos op de kleren zou leuk zijn.

De erfenis van Marc moeten we koesteren, want met cultuurbeleid en een mooi cultuuraanbod wilde hij mensen zich laten ontwikkelen en kansen geven in de lokale gemeenschap. Hij was echt een sociale kunstenaar of een artistieke socialist.

De organisatie vond een waardige vervanger in Joris “Jos Art” Van Peteghem, een jonge, rebelse beeldend kunstenaar, die intussen flink de lokale grenzen overstegen is. Zo won hij verschillende prijzen en was hij huiskunstenaar van de Lokerse Feesten en van de Age of Love.

Vorige laureaten van de Solidariteitsprijs waren: Maria Beauprez (2015), Fonds voor Kinderen van bij Ons (2016) en The Village (2017).

Er zijn zo van die mensen die 48 uur op een dag hebben, zo’n mensen zijn Greta en Filip.  zes kinderen groot brengen, hun winkel runnen en daarnaast tal van engagementen. Greta studeerde vorig jaar nog voor verpleegster, behaalde na haar eerste jaar het getuigschrift van zorgkundige en Filip is al jaren bezig met de studie van het Hebreeuws en de joodse cultuur en godsdienst.

Daarnaast zijn ze de trekkers van Finado Ethiopië en organiseren ze elk jaar een Ethiopisch kerstfeest. Finado Ethiopië ondersteunt peterschappen, het bouwen van scholen en het brengen van drinkbaar water in Ethiopië en draait 100% op gemotiveerde vrijwilligers. Ze halen het geld bij elkaar door te spreken op scholen, bij serviceclubs en door aan te kloppen bij gemeente en provincie  en vooral van giften en schenkingen van heel wat mensen.IMG_6581

Greta is al eeuwen de coördinator en bezieler van de 11 11 11-actie en richtte in 2006 de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking op. Onder meer door toedoen van Greta steunt Berlare Sinds 2009 een waterschap in de Ecuadoriaanse gemeente Rio Verde, waar de lokale bevolking nu kan beschikken over proper drinkwater.

IMG_6584Filip is een geëngageerde gids in de Dossin-kazerne waar hij op zondagvoormiddag de meest uiteenlopende groepen – rondleidt. In zijn gidsbeurten beklemtoont hij de noodzaak om de holocaust te herdenken en bewust te zijn van de gevaren van onverdraagzaamheid. Op het afgelopen ledenfeest van de Heemkundige Kring van Overmere liet hij de zaal vollopen met een lezing over zijn boek. Daarin beschrijft hij over een boeiend stuk Joodse en Overmeerse geschiedenis. Jean Brawerman, een jongentje van Joodse afkomst, zat tijdens de oorlogsjaren ondergedoken bij de familie Rasschaert in Overmere. Een mooier voorbeeld van onvoorwaardelijke solidariteit is amper mogelijk.

Toch is dit slechts een tipje van de sluier, want Greta en Filip zijn vooral bescheiden mensen en helpen vooral mensen in alle stilte.

Greta en Filip, in naam van alle mensen uit Berlare, Overmere, Uitbergen én de rest van de wereld: hartelijk dank voor jullie onverdroten inzet voor een betere wereld.

We vragen de kunstenaar Jos Van Peteghem naar voor om het kunstwerk aan Greta en Filip te overhandigen.

We vragen ook de bestuursleden van sp.a, Curieus en s-plus naar voor voor het fotomoment.

 

Over Jan

Manager of People and Information.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.