Berlare weigert verbod op kernwapens te onderschrijven

Ik ben zeer ontgoocheld over het wegstemmen van ons toegevoegd punt op de afgelopen gemeenteraad. Vooruit en Groen hadden opgeroepen om, zoals intussen 80 andere Belgische gemeenten, de oproep van ICAN te ondertekenen om kernwapens te verbieden. 

Op 23 oktober 1983 kende België de grootste betoging uit haar geschiedenis, toe liepen 400 000 mensen mee in de mars tegen de kernwapens, die in Florennes werden opgesteld. Ik liep toen als 15-jarige mee en schreef er later nog een thesis over.

Het was ook één van de weinige betogingen waar alle grote ideologieën verenigd opstapten tegen de verschrikking van de kernwapens, tegen het doembeeld van het einde van het leven op aarde. Pax Christi, de Nooit Meer Oorlog-leuze van de Vlaams-nationalisten en het vredesoptimisme van de liberalen en het socialistische internationalisme liepen er hand in hand. De Belgische bevolking zag het niet zitten om voor de allerlaatste keer het slagveld van Europa te worden. 

Mijn tussenkomst in de gemeenteraad

Door haar geschiedenis als speelbal tussen de grootmachten leeft in België een sterke aversie tegen de oorlog en net daarom heeft het zo’n talent ontwikkeld van diplomatie en overleg. Geen wonder dat er 4 Belgische nobelprijswinnaars voor de Vrede zijn.

Intussen is de Koude Oorlog al meer dan 30 jaar achter de rug en ondertekenden 122 landen op 7 juli 2017 het VN Verdrag inzake het verbod op kernwapens. Wat opvalt is dat België dat, als kleine westerse democratie, niet deed.

ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) is een NGO die strijdt voor een wereld vrij van kernwapens. Zij kreeg in 2017 de nobelprijs voor de vrede. 

Zij roept alle landen die niet tekenden alsnog op om dit te doen. Ook steden en gemeenten uit landen die niet tekenden, kunnen het verdrag ondersteunen door het ICAN Cities Appeal te onderschrijven. In België hebben reeds een tachtigtal steden en gemeenten dit ondernomen. 

Alle oppositiepartijen stemden om deze verklaring te ondertekenen, de meerderheidspartijen Open VLD en N-VA onthielden zich. 

Burgemeester Gabriëls verantwoordde zich dat de gemeente als principe heeft geen boven-gemeentelijk onderwerpen te behandelen. De meerderheid is blijkbaar vergeten dat Berlare in het verleden reeds meerdere van dit soort verklaringen ondertekende, zoals het ‘Mayor for peace’-charter. De in 2018 geplante Vredesboom staat te verpieteren …

Afgelopen donderdag stonden we bij één of meerdere herdenkingen van de 1ste wereldoorlog. Waar we we woorden “we’ll never forget”, “we mogen dit nooit vergeten” herhaalden. We konden geen betere eer bewijzen aan de gesneuvelden en de vele burgerdoden van toen door ons steentje bij te dragen voor een meer duurzame vrede. Helaas dacht de meerderheid er anders over. We konden hier een belangrijk sein naar de hogere overheid geven, maar de  burgemeester koos er voor om er een meerderheid-minderheid-spelletje van te maken.

Over Jan

Manager of People and Information.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.